Posljedice

ECB procjenjuje da će europsko gospodarstvo trebati fiskalne mjere od 1.500 mlrd eura

EK je na jučerašnjoj videokonferenciji ministara financija procijenila da bi se gospodarstvo ove godine moglo smanjiti oko 10 posto
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Europsko će gospodarstvo možda u 2020. trebati fiskalne mjere vrijedne do 1.500 milijardi eura kako bi se prevladala ekonomska kriza izazvana epidemijom Covida 19, kazala je ministrima financija eurozone Europska središnja banka (ECB) prema navodima neimenovanih izvora.

U ECB-u nisu željeli komentirati tu informaciju.

Izvori navode da je Europska komisija na jučerašnjoj videokonferenciji ministara financija Europske unije procijenila da bi se gospodarstvo na tom području ove godine moglo smanjiti oko 10 posto, kazali su dužnosnici.

Unatoč tome, ministri se nisu uspjeli dogovoriti o mjerama podrške gospodarstvu ni o zajedničkom tekstu plana, istaknuli su.

Na sastanku koji je trajao 16 sati i odužio se do sitnih jutarnjih sati, Njemačka, Nizozemska i druge sjevernoeuropske zemlje kazale su da su spremne poduprijeti europske mjere u vrijednosti do 500 milijardi eura, kazali su dužnosnici koji su sudjelovali na sastanku. Francuska, Italija i Španjolska istaknule su pak prema njihovim navodima da bi vrijednost mjera u ovoj godini trebala osjetno premašiti 1.000 milijardi eura, što je u skladu s ECB-ovom procjenama da bi se trebala kretati između 1.000 i 1.500 milijardi eura.

Europska podrška bit će nadopuna mjerama pojedinih zemalja EU-a ali ukupna vrijednost fiskalnih mjera možda neće biti dovoljna da se podmire ukupne potrebe za financiranjem, dodali su izvori. Iako su se stajališta sudionika sastanka donekle približila, dogovor nije postignut uglavnom zbog otpora Nizozemske i Italije, naveli su dužnosnici.

Italija je zahtijevala ambiciozniji sporazum s jasnijim referencama na zajedničko izdavanje obveznica u budućnosti. Nizozemska je pak inzistirala da bi eventualne kreditne linije zemljama koje ih budu trebale moraju uključivati i uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 03:28