Sprječavanje krize

ECB poziva vlade Europske unije na veću potrošnju radi suzbijanja posljedica epidemije

Vlade moraju poduzeti fiskalne mjere kako bi poduprle gospodarstvo, naglasila je prema tvrdnjama tih izvora Christine Lagarde
Christine Lagarde
 dpa Picture-Alliance/AFP

Čelnici Europske unije moraju povećati potrošnju kako bi suzbili epidemiju koronavirusa, poručila je čelnica Europske središnje banke (ECB) prema tvrdnjama dva izvora.

Vlade moraju poduzeti fiskalne mjere kako bi poduprle gospodarstvo, naglasila je prema tvrdnjama tih izvora Christine Lagarde u utorak navečer u telekonferenciji s čelnicima EU-a. Kako bi ih upozorila na moguće rizike koje sa sobom donosi pasivnost, Lagarde je navela primjer financijske krize iz 2008. godine.

ECB će pak, kako mnogi očekuju, na sutrašnjoj sjednici usvojiti nove poticajne mjere, uključujući vjerojatno novi program financiranja, fokusiran na manja poduzeća, i dodatno sniženje ključnih kamatnih stopa, špekulira Reuters.

Time bi središnja monetarna institucija eurozone slijedila primjer američkog Feda koji je prošlog tjedna neočekivano snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na jedan do 1,25 posto. Za tim je instrumentom danas posegnula i britanska središnja banka, snizivši ih za pola postotnog boda, na 0,25 posto. Čelnici EU-a na jučerašnjem su sastanku odlučili poduzeti "sve potrebne mjere", poput odobrenja državne pomoći kompanijama i osnivanja investicijskog fonda vrijednog 25 milijardi dolara, kako bi suzbili ekonomske posljedice epidemije.

Virus se u međuvremenu proširio na sve zemlje EU-a. Najteže je pogođena Italija s 10.149 registriranih slučajeva zaraze i 631 smrtnim slučajem. Prema Reutersovim izračunima, širom svijeta zaraženo je ukupno 119 tisuća ljudi a umrlo ih je 4.296.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 07:55