Ulaganja

EBRD odobrio 100 mil. eura Erste banci za financiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Taj program predstavlja sveobuhvatni pristup financiranju turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup financiranju
Zdravko Marić, Andrej Plenković i Suma Chakrabarti
 Bruno Konjević / Cropix

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Erste banci kredit od 100 milijuna eura za financiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori, odnosno za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko-hotelska poduzeća i popratne turističke aktivnosti u te dvije zemlje, izvijestili su u ponedjeljak iz Erste banke.

Napominjući kako EBRD kroz tu kreditnu liniju Erste&Steiermärkische Bank (ESB) podupire razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori, iz Erste banke ističu da su oni prva financijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog programa za uključivi turizam istočnog Mediterana (EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean).

Taj program predstavlja sveobuhvatni pristup financiranju turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup financiranju turizma i povezanih sektora. Ciljevi programa i kreditne linije su povećati mogućnosti zapošljavanja mladih i žena, suradnja s lokalnim sveučilištima i strukovnim školama u uspostavi novih ili poboljšanih strukovnih programa, promicanje strukovne radne prakse i politike jednakih mogućnosti zapošljavanja, pojačati povezanost s lokalnim dobavljačima, posebice poljoprivrednim i drugo, navode iz te banke.

Transakciju između EBRD-a i Erstea potpisao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, koji je u ponedjeljak u Zagrebu izrazio zadovoljstvo što EBRD može pružiti prijeko potrebni kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Zagreb, 130120.
Banski dvori. 
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj Sumu Chakrabartija s izaslanstvom.
Na fotografiji: Suma Chakrabarti.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Suma Chakrabarti

"Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da se kroz ovo ulaganje otvore nove prilike lokalnim tvrtkama i stvore nova radna mjesta. Ovaj novi program omogućit će EBRD-u da dođe do više klijenata, uključujući i one manje", ocijenio je Chakrabarti.

I predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck zadovoljan je što je ta banka, kako je poručio, prva banka partner unutar tog EBRD-ovog programa te ih veseli što nastavljaju i dodatno produbljuju dugogodišnju uspješnu suradnju.

"Potpora turizmu jedna je od naših temeljnih strateških odrednica te vjerujemo da ćemo svojim klijentima kroz ovu kreditnu liniju omogućiti realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata, te da će to pridonijeti njihovom daljnjem jačanju i pozicioniranju na domaćem i međunarodnim tržištima", naglasio je Schoefboeck.

Erste banka je treća po veličini u Hrvatskoj, gdje posluje kroz mrežu od 128 poslovnica, dok u Crnoj Gori u vlasništvu ima Erste bank a.d. Podgorica, koja posluje kroz mrežu od 17 poslovnica.

U Hrvatskoj je EBRD do sada uložio više od 3,88 milijardi eura kroz 213 projekata.

Vlada zadovoljna suradnjom s EBRD-om

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s tom institucijom, zahvalivši joj se na razvojnoj potpori, izvijestili su iz Vlade.

Plenković je zahvalio EBRD-u na potpori u razvoju Hrvatske koja se očituje kroz aktivni portfelj te razvojne banke koji iznosi 868 milijuna eura.

Tim iznosom podržano je 88 projekata, a 46 posto iznosa odnosi se na privatni sektor. Od većih projekata planiranih za ovu godinu izdvojeni su odobrenje zajma HAC-u za financiranje dovršetka izgradnje autoceste na Koridoru Vc u Baranji te kredit Erste banci od 100 milijuna eura za razvoj turizma u Hrvatskoj, kaže se u Vladinom priopćenju.

Predsjednik EBRD-a Chakrabarti izrazio je zadovoljstvo što je Plenković prihvatio poziv za sudjelovanje na investicijskom summitu, koji EBRD organizira u Londonu svake dvije godine te ima važnu ulogu u promociji proširenja EU-a , što je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Navodi se i da je EBRD izrazio spremnost za još jačim angažmanom u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na ulaganja u energetsku učinkovitost, infrastrukturu te pomoć mikro, malim i srednjim poduzećima. Na sastanku je bilo riječi i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027. te Zagrebačkom sastanku na vrhu koji će se održati u svibnju 2020. godine, kažu iz Vlade.

Uz predsjednika Vlade sastanku u Banskim dvorima nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 23:11