Krpanje rupa

EBRD najavio pojačanu potporu za kompanije pogođene epidemijom koronavirusa

EBRD namjerava poduprijeti kratkoročnu likvidnost, radni kapital, financiranje trgovine i restrukturiranje kompanija
Euri
 Profimedia, Alamy

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je u četvrtak da priprema potporu za kompanije pogođene epidemijom koronavirusa, predviđajući snažno usporavanje aktivnosti u istočnoj i jugoistočnoj Europi, srednjoj Aziji i Rusiji.

EBRD namjerava poduprijeti kratkoročnu likvidnost, radni kapital, financiranje trgovine i restrukturiranje kompanija koje imaju jake poslovne temelje ali trpe zbog krize i previranja u svjetskom gospodarstvu. Prioritet je brzi odgovor na potrebe kompanija, naglašavaju u EBRD-u.

Procjenjuju da će epidemija utjecati na cijelu regiju u kojoj banka posluje, a posebno snažno usporavanje gospodarstva očekuju u istočnoj i jugoistočnoj Europi, srednjoj Aziji, na Kavkazu i u Rusiji. Virus će vjerojatno prouzročiti najteže posljedice u zemljama snažno integriranima u globalne nabavne lance i izravno ovisnima o Kini i Europi, napominju.

Turizam će vjerojatno biti na udaru u mnogim članicama EBRD-a, dodaju. Zemlje-proizvođače nafte dodatno će pogoditi nagli pad cijena nafte u posljednje vrijeme a EBRD prognozira i sporiji rast inozemnih doznaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:18