Počeli planovi za godišnji

EasyJet zabilježio porast bukinga za ljeto od čak 250%

Od kraja prošle godine, prema podacima TUI-ja, rezervacije dobnih skupina iznad 50 godina čine 50 posto online bukinga, i to posebno za destinacije Grčke, Baleara i Turske
 -AFP

Početak cijepljenja protiv covida-19 imao je iznimno pozitivan efekt na turističku industriju, a ne zakomplicira li se nešto usput, u ljeto 2021. trebali bi se ostvariti znatno bolji rezultati nego prošle godine.

Kako je ovih dana izvijestio avioprijevoznik EasyJet, tvrtka bilježi rast bukinga za ljeto u iznosu od čak 250 posto u odnosu na prošlogodišnje brojke, a industrija vjeruje da će pozitivni trendovi još više rasti kako države budu popuštale mjere kojima se ograničavaju putovanja.

Prema riječima izvršnog direktora tvrtke Johana Lundgrena, najbolji mjesec zasad je svibanj, a u tvrtki su iznimno zadovoljni činjenicom da građani i dalje žele putovati te da su već počeli planirati ljetni odmor.

Dobre su to vijesti za avioindustriju, koja je bila među najteže pogođenima pandemijom koronavirusa i u kojoj su prošle godine bez posla samo u Velikoj Britaniji ostale tisuće radnika.

Povratak na posao

Početak cijepljenja tako bi mogao imati pozitivan efekt i na povratak turističkih radnika koji su tijekom pandemije ostali bez posla, a prema analizi Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, pretpostavka je da bi posao opet moglo pronaći čak 111 milijuna djelatnika diljem svijeta.

Prema podacima tog vijeća, samo prošle godine u sektoru turizma bez posla je ostalo ukupno 174 milijuna radnika, a ostvare li se njegova predviđanja o ponovnom zapošljavanju njih 111 milijuna, brojke ukupno zaposlenih u turizmu i dalje bi bile 17 posto niže nego u 2019. godini, no i to je dobar početak.Manje optimističan scenarij predviđa, pak, vraćanje 84 milijuna radnih mjesta, što bi i dalje bila 25 posto niža bilanca ukupnog broja zaposlenih u turizmu.

Različiti su scenariji i što se tiče financijskog oporavka sektora: u optimističnoj verziji očekuje se pad globalnog BDP-a za 17 posto, na 7,4 bilijuna američkih dolara, a pesimistična varijanta podrazumijeva pad od 27 posto, na samo 6,5 bilijuna dolara.

- Veselimo se jakim ljetnim trendovima, i to ponajviše zahvaljujući kombinaciji nošenja maski, globalnog cijepljenja, ali i testiranja putnika prije propuštanja na granicama - rekla je predsjednica Vijeća Gloria Guevara.

Optimistične brojke pokazuje i istraživanje Europske putničke komisije (ETC), koje otkriva da Europljani, lockdownu usprkos, aktivno planiraju svoj ljetni godišnji odmor, i to sve aktivnije kako se zahuktava program cijepljenja.Prema njihovim statistikama, 32 posto ispitanika potvrdilo je da između travnja i lipnja planira ići na putovanje, što je 20 posto veći interes nego u isto vrijeme lani, a njih čak 52 posto na putovanje se planira odvažiti u idućih šest mjeseci.

Uz podatak da samo 12 posto ispitanika tvrdi da će svoje putovanje odgoditi za period od siječnja do veljače 2021. godine, u Komisiji su optimistični zbog pozitivnih trendova.

Putovanja avionom

Između ostaloga, Europa bi ove godine mogla profitirati i zbog činjenice da se većina onih koji misle putovati planira zadržati negdje unutar granica kontinenta, a zanimljivo je da više ispitanika planira posjetiti neku drugu europsku zemlju nego svoj odmor provesti u domovini.

Glavni cilj putovanja za većinu je odmorišni turizam, putovanja se uglavnom planiraju na kraći rok, oko 21 posto ispitanika tijekom ljeta planira posjetiti prijatelje i rodbinu, a poslovno će putovati samo njih devet posto.

Isto istraživanje potvrđuje dobre trendove za zračni promet: 52 posto ispitanika odgovara da je spremno putovati avionom, a njih 17 posto i dalje nema povjerenja u avioputovanja. Zanimljivo, brojke koje ovih dana prikupljaju turističke kompanije i organizacije pokazuju kako se putovanjima posebno raduju starije osobe: izvješće ETC-ja pokazuje da na društvenim mrežama raste interes za putovanjima u dobnoj skupini od 55 do 65 godina, a u skupini starijih od 65 godine za čak 136 posto. Slično potvrđuju i iz TUI-ja.

"Od kraja 2020. rezervacije dobnih skupina iznad 50 godina čine 50 posto ukupnog online bukinga, i to posebno za destinacije Grčke, Baleara i Turske", potvrdili su u toj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:28