Treća transakcija

Dušan Šešok, vlasnik slovenske Iskre preuzeo splitsku tvrtku Elmap specijaliziranu za pročišćavanje voda

Nakon Remontnog brodogradilišta Šibenik i zagrebačke Elke slovenska tvrtka Iskra uspješno preuzela i splitski Elmap

Elmap, jedna od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda

 Elmap/

Tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji većinskog udjela u tvrtki Elmap iz Splita, jednoj od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sustava, elektroenergetike i infrastrukturnih sustava u različitim granama industrije od metalurgije i brodogradnje do farmacije, petrokemije, obnovljivih izvora energije i naftne industrije. Ugovor su u Splitu potpisali Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik slovenske Iskre te Ljubomir i Jasminka Božiković, vlasnici splitskog Elmapa.

Riječ je o trećoj značajnoj transakciji Grupe Iskra u Hrvatskoj, nakon kupnje šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. godine od kada posluje pod novim brandom Iskra Shipyard i zagrebačkog proizvođača kablova tvrtke Elka koju je preuzela 2021. godine. Obje tvrtke su uspješno operativno i financijski restrukturirane, pozitivno posluju te postižu odlične rezultate.

image

Dušan Šešok vlasnik Iskra brodogradilišta i ELKE

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Ključni sektori djelovanja poduzeća Elmap, koje će sada poslovati u sklopu Grupe Iskra, su elektrotehnički dio i automatizacija uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrba i odvodnja, elektroenergetika te automatizacija i sustavi daljinskog nadzora i upravljanja. Isto tako, na temelju dosadašnjeg vrlo pozitivnog iskustva i stečenih referenci nastavit će se razvijati kao lider na radovima opremanja i modernizacije sustava signalizacije, rasvjete i nadzora i upravljanja u zračnim lukama te drugim infrastrukturnim objektima.

Iskra uspješno posluje

„Unatoč poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Europi Grupa Iskra i dalje posluje iznimno uspješno. Tako je 2023. godinu završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda. Rezultat je to, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji. Preuzimanje Elmapa dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem Elka u Zagrebu”, kaže Dušan Šešok, direktor i većinski vlasnik Iskre, koji je dodao da

Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja te da je ulazak Elmapa u Grupu Iskra na tragu je strategije Iskre za još jače pozicioniranje u segmentu tehnologije pročišćavača otpadnih i pitkih voda u kojem je Iskra značajno prisutna na regionalnim tržištima.

„Zadovoljni smo i ponosni sam što će Elmap postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je "Iskra" te što će naš tim sastavljen u kojem je više od 30 djelatnika, od kojih su većina visokoobrazovani inženjeri, imati priliku dodatno se razvijati u tako kreativnom poslovnom ambijentu.Veselimo se novim projektima i širenju s hrvatskog na regionalno i globalno tržište gdje Iskra već godinama uspješno posluje ”, izjavio je Ljubomir Božiković dosadašnji suvlasnik Elmapa, koji nastavlja voditi tvrtku kao direktor i u novoj vlasničkoj strukturi.

image

Iskra shipyard, poduzece za remont i proizvodnju brodova, u uvali Sveti Petar.

Niksa Stipanicev/Cropix

Tvrtka Elmap osnovana je 1992. godine. Usmjerena je na rješavanje složenih i zahtjevnih projekata veće inženjerske složenosti u sektorima uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vodoopskrbe i odvodnje, elektroenergetike, industrije, infrastrukture, automatizacije i sustava daljinskog upravljanja. Trenutno tvrtka ima 35 zaposlenih, od kojih je 90 posto visokoobrazovanih. Njene glavne reference je uspješna izgradnja kapitalnih sustava za pročišćavanje otpadnih voda, vodoopskrbnih i elektroenergetskih sustava u Karlovcu, Vodicama, Slavonskom Brodu, Sisku, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Divuljama, Opatiji, Županji, Vinkovcima, Medulinu, Biogradu na moru, Puli i još desetak hrvatskih gradova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 07:43