MOGUĆA EKSPLOATACIJA

Duhanaski div suočen s tužbom zbog dječjeg rada

Duhanska je industrija prema tvrdnjama odvjetničke tvrtke strukturirana tako da multinacionalnim duhanskim kompanijama daje privid odvojenosti od uvjeta rada na plantažama duhana
 Basri Marzuki/AFP

Duhanski div British American Tobacco (BAT) i britanski Imperial Brands profitirali su od dječjeg rada, eksploatacije i opasnih uvjeta rada na plantažama duhana u Malaviju, prema tužbi pokrenutoj nakon istrage britanskog Guardiana.

Kompanije su prema sudskim dokumentima optužene za "raširenu upotrebu nezakonitog dječjeg i prisilnog rada, sustavno izlaganje ranjivih i siromašnih odraslih i djece izuzetno opasnim uvjetima rada, uz minimalnu zaštitu od industrijskih nesreća, ozljeda i bolesti“, piše Guardian.

Tužbu je pred visokim sudom u Londonu podnijela odvjetnička tvrtka Leigh Day.

BAT i Imperial prošle su godine ostvarili ukupno 12,5 milijardi funti dobiti a prema dokumentima trebali bi obeštetiti ukupno 7.020 djece i odraslih angažiranih u lancima opskrbe, navodi britanski list u izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna.

Duhanska je industrija prema tvrdnjama odvjetničke tvrtke strukturirana tako da multinacionalnim duhanskim kompanijama daje privid odvojenosti od uvjeta rada na plantažama duhana.

Kompanije poput BAT-a i Imperiala kupuju lišće duhana preko trgovaca koji ih nabavljaju od poljoprivrednika, objašnjava Guardian.

Zastupnici tužitelja tvrde da su te dvije tvrtke znale kakvi su uvjeti rada na plantažama u Malaviju.

Guardian je u istrazi 2018. utvrdio da su uzgajivači duhana izloženi trovanju nikotinom, otrovnim pesticidima i teškim vremenskim prilikama tijekom intenzivnih radnih smjena, i to na područjima na kojima radi do 63 posto djece.

„BAT vrlo ozbiljno shvaća ljudska prava i očekuje da ih poštuju i podržavaju svi zaposlenici i dobavljači“, rekao je glasnogovornik BAT-a za Guardian.

Dodao je i da "ne bi bilo primjereno" da komentiraju pojedinosti tužbe, s obzirom na mogući budući sudski proces".

"Dječji rad još je uvijek značajan rizik za naš lanac nabave lišća duhana, koji kontinirano pratimo i suzbijamo", stoji u tekstu na internetskoj stranici BAT-a.

"BAT ne odobrava dječji rad i definirali smo zahtjeve za sve naše dobavljače kako bismo bili sigurni da njihov rad ne uključuje eksploataciju dječjeg rada", navode.

U ovom su mjesecu najavili da im je cilj do 2025. ukinuti dječji rad u poljoprivrednom lancu nabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 04:26