Bivši čelnik ECB-a

'Dug koji je stvorila pandemija nema presedana, a morat će ga otplatiti današnji mladi'

Mario Draghi i Angela Merkel
 Tobias SCHWARZ / AFP

Obnova Europe nakon pandemije koronavirusa bit će slična onoj nakon Drugog svjetskog rata a ključni će za rast i promjene biti obrazovanje i ulaganje u mlade, poručio je bivši čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi.

Pandemija prijeti razaranjem ljudskog kapitala u razmjerima kakve nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata pa se obnova mora fokusirati na ljude koji moraju vratiti neviđene iznose duga, nagomilane u ovoj godini, rekao je Draghi na predavanju u Riminiju.

"Trebali bismo potražiti inspiraciju u onima koji su sudjelovali u obnovi svijeta, Europe i Italije nakon Drugog svjetskog rata", naglasio je.

"Dug koji je stvorila pandemija nema presedana a morat će ga otplatiti uglavnom današnji mladi. Stoga je naša dužnost opremiti ih sredstvima za njegovo servisiranje", poručio je.

Niske kamatne stope ne čine automatski dug održivim, upozorio je bivši predsjednik ECB-a, naglašavajući da se novac mora upotrijebiti za proizvodnju, uključujući ulaganja u ljudski kapital, proizvodnu infrastrukturu i istraživanja.

Potrošnja mora po njemu odražavati i promjenu društvenih prioriteta, u smjeru zaštite okoliša, bolje zdravstvene zaštite i digitalizacije, s obzirom na očekivanu veću zastupljenost rada od kuće.

"Jedno je područje ipak ključno za rast a time i za sve promjene koje sam upravo nabrojao. Na tom području treba povezati dugoročnu viziju s neposrednim djelovanjem", poručio je.

"Riječ je o obrazovanju i, općenito, ulaganjima u mlade", tvrdi.

Europa ujedno mora u promjenama potvrditi neka svoja ključna načela, uključujući multilateralizam i jednakost svih pred zakonom, koje svjetske sile poput SAD-a i Kine dovode u pitanje, dodao je Draghi.

Bivši predsjednik ECB-a rijetko istupa u javnosti od kraja mandata početkom studenog 2019., napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:42