PRVA POLOVICA GODINE

Državni tajnik: Višak proračuna iznosio je 1,1 milijardu eura što je 1,5 posto BDP-a

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvom polugodištu ostvareni su u visini 13,7 milijardi eura, što je 30 posto više nego lani

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Višak općeg proračuna prema nacionalnoj metodologiji u prvoj polovici godine iznosio je 1,1 milijardu eura ili 1,5 posto BDP-a, izvijestio je u srijedu na sjednici vlade državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

Višak državnog proračuna iznosio je 556 milijuna eura ili 0,8 posto BDP-a, a izvanproračunski korisnici ostvarili su višak od 306 milijuna eura ili 0,4 posto BDP-a.

Jedinice lokalne i područne samouprave te županijske uprave za ceste ostvarile su višak od 236 milijuna eura ili 0,3 posto BDP-a.

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvom polugodištu ostvareni su u visini 13,7 milijardi eura, što je 30 posto više nego lani.

Porezni prihodi pritom su porasli za 24 posto, na 7,3 milijarde eura, a prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje iznosili su 2,1 milijardu eura i veći su za 12,8 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

Prihodi od pomoći u prvom polugodištu iznosili su 2,6 milijardi eura.

Ukupni rashodi iznosili su 13,1 milijardu eura, a u odnosu na prošlu godinu veći su za 2,1 milijardu eura ili 19,3 posto. Najveći doprinos rashodima dolazi od financiranja sanacije šteta od potresa, mjera vlade za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena, te povećanja rashoda za mirovine i za zaposlene.

Što se tiče primitaka u smislu financijske imovine i zaduživanja države, u prvom polugodištu primici su ostvareni u iznosu od 5,5 milijardi eura, dok su izdaci za tu imovinu i otplatu zajmova iznosili 2,9 milijardi eura.

Primici u odnosu na državne obveznice na domaćem tržištu kapitala iznose 1,9 milijardi eura, uz godšnju kamatnu stopu od 3,65 posto i dospijeće 2025. godine.

Prihodi izvanproračunskih korisnika iznosili su 3,8 milijardi eura, a rashodi 3,5 milijardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:47