Novi plan stanogradnje

Država rješava stambeno pitanje mladim profesorima, učiteljima i doktorima

Riječ je o jednom od dva nova programa društveno poticane stanogradnje na kojima je Ministarstvo radilo posljednjih mjeseci
Predrag Štromar
 Dragan Matić / Hanza Media

Država pokreće poseban program izgradnje stanova za učitelje, profesore, medicinsko osoblje i druga nedostajuća zanimanja u javnim službama, najavili su jutros čelnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

- Bit će to stanovi za najam za dio javnih službi kao što su zdravstvo, školstvo, kultura i znanost. To do sada nismo imali u našoj državi. U istom paketu ponudit ćemo i mogućnosti rješavanja stambenih pitanja za policijske i vojne službenike – naveo je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir, najavivši kako će Ministarstvo s razradom spomenutog plana izaći kroz mjesec do dva dana.

Govoreći o uvjetima najma spomenutih stanova, Uhlir je naznačio da će se i u ovom slučaju voditi računa o indeksu razvijenosti općina i gradova na teritoriju kojih će se graditi stanovi za javne službe s nedostatkom službenika.

Riječ je o jednom od dva nova programa društveno poticane stanogradnje na kojima je Ministarstvo, prema riječima Uhlira, radilo posljednjih mjeseci. Drugi je proširenje programa POS Plus kako bi se on, naveo je Željko Uhlir, još više približio građanima te riješio problem prava zaštićenih najmoprimaca.

- Ideja izmjena POS Plusa je da se na tržištu mogu kupiti i stanovi koji su novogradnja, što je bio i dosad slučaj, i stanovi koji su starogradnja, što nije bio slučaj dosad. Program radi na principu da svaki građanin, koji nema u vlasništvu nijednu nekretninu, može pronaći na tržištu nekretninu, odlučiti se za kupnju i javiti se u APN kako bi ostvario posebnu kreditnu liniju koju omogućava Zakon o društveno poticanoj stanogradnji – otkrio je Uhlir. Posebnost spomenute kreditne linije, dodao je, se očituje u uštedama između šest tisuća do deset tisuća eura nakon otplate.

- Radi se o tome da se stambeni kredit dijeli na dva dijela, prvi dio se uzima kod banke, a drugi dio daje država s izrazito niskom kamatom – naveo je državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Uhlir je najavio da će Ministarstvo s provedbom te ideje također krenuti kroz narednih mjesec do dva dana.

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Dragan Hristov otkrio je da njegov prethodnik na toj funkciji Krešimir Žunić i dalje radi u APN-u. Žunić je, podsjetimo, smijenjen nakon što se otkrilo da je kupio državni stan o raspodjeli kojih je i odlučivao.

- Gospodin Žunić dobio je radno mjesto u APN-u sukladno svojoj stručnoj spremi i pravilnicima Agencije. Zaposlen je u odjelu računovodstva i financija, nije na rukovodećim pozicijama - naveo je Hristov. Na pitanje je li točno da je Žunić otvorio bolovanje nakon što je smijenjen, Hristov je odgovorio potvrdno, navevši da je Žunić bio na bolovanju tjedan dana.

- Kad je u pitanju stan koji je gospodin Žunić kupio kroz program POS, mi nismo u situaciji da mu ga oduzmemo sve dok nadležne institucije ne donesu pravorijek o toj kupnji – ustvrdio je direktor APN-a.

Nadovezujući se na Hristova, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izrazio je nadu da će država ostvariti vlasništvo nad Žunićevim stanom. Osvrnuvši se i na slučaj načelnice općine Lovreć Anite Nosić koja je također kupila stan uz subvencije države, Štromar je kazao kako se ne radi o kupnji kroz program POS već kroz subvencioniranu kamatu. Gospođa Nosić, dodaju u Ministarstvu, treba riješiti svoj odnos s poslovnom bankom kod koje je podigla kredit.

Ministar Štromar najavio je nastavak provođenja programa subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji i u 2020. Uvjeti subvencioniranja, prema riječima Štromara, ostat će isti kao i do sada, a prikupljanje zahtjeva kreće u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:42