Prvi u svijetu

Druga najmanja zemlja Europske unije od iduće godine uvodi besplatan javni prijevoz

Ovaj potez nastavak je ranije odluke luksemburških vlasti da se od plaćanja javnog prijevoza oslobode mlađi od 20 godina
Ilustracija, vlak u Luksemburgu
 Reuters

Sada je i službeno. Od 1. ožujka iduće godine, Vlada Luksemburga uvodi besplatni javni prijevoz u svim autobusima, tramvajima i vlakovima. Ovaj potez nazvan 'Modu 2.0' nastavak je ranije odluke luksemburških vlasti da se od plaćanja javnog prijevoza oslobode mlađi od 20 godina.

- Ovaj potez uvelike će doprinijeti imidžu i atraktivnosti Luksemburga kao turističke destinacije – rekao je premijer Xavier Bettel.

Inače, Luksemburg ima jedan od najjeftinijih javnih prijevoza u Europi, pa se ako da dva eura dnevno može doći do bilo koje točke u državi. Takve cijene moguće su i zbog malog teritorija Luksemburga, koji je s oko dvije tisuće i 600 kvadratnih kilometara teritorija druga, nakon Malte, najmanja članica Europske unije. Povlastice svim građanima Vlada je u poziciji dijeliti i zbog izvrsnih gospodarskih pokazatelja.

Od ovog dugo najavljivanog poteza profitirat će stanovnici, ali i turisti te oko 200 tisuća radnika iz Francuske, Belgije i Njemačke koji svakodnevno dolaze raditi u ovu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:33