UGP

Dražen Oreščanin kandidirao se za poziciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Nakon značajne uloge koju je imao u osnivanju danas vodeće i najmasovnije udruge poduzetnika, Oreščanin je odlučio svoje iskustvo i znanje staviti na raspolaganje HGK-u
Drazen Oreščanin
 Bruno Konjevic/Cropix

- Hrvatska gospodarska komora mora biti vođena od strane poduzetnika i mora raditi u interesu poduzetnika. Danas velika većina prisilnih članova HGK-a nema nimalo povjerenja u ovu instituciju i ne žele biti njeni članovi. Dražen Oreščanin za svoju kandidaturu ima potpunu podršku predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa i Upravnog odbora UGP-a koji smatraju da su moderne i neovisne komorske organizacije, koje su na usluzi svojim članovima, jedan od temeljnih ciljeva za koje se Udruga zalaže - priopćili su u ponedjeljak iz Udruge Glas poduzetnika.

- Napokon poduzetnici imaju kandidata za predsjednika HGK-a, da oni biraju siguran sam da bi Dražen to i bio, jer sa svojim znanjem i iskustvom, te dosadašnjim radom to i zaslužuje. Burilovića je postavila politika, vrijeme je da ode, a HGK postane neovisna asocijacija na bazi dobrovoljnog članstva - rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Program Dražena Oreščanina za vraćanje povjerenja poduzetnika u HGK temelji se na tri strateške točke, ističe se u priopćenju.

Prva točka je depolitizacija i vraćanje ugleda HGK. Funkcioniranje HGK mora biti depolitizirano i vodstvo HGK treba biti neovisno o politici i političkim strankama. HGK više ne smije biti odlagalište isluženih političkih kadrova i mjesto za zapošljavanje stranačke mladeži.

Druga točka je dobrovoljno članstvo. Na taj način će se HGK riješiti svih onih koji ne žele biti članovi i moći će se fokusirati na one koji zaista žele biti članovi i efikasno i kvalitetno ih podržavati, umjesto da troši resurse (koje netko mora platiti) na veliki broj malih članova koji ne plaćaju članarinu prema postojećem prijedlogu zakona. HGK treba u budućnosti funkcionirati na tržišnom principu.

Treća točka je podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova. HGK mora pružati vrhunske usluge svojim članovima, te na taj način privlačiti nove članove, bilo da se radi o postojećim ili o novoosnovanim poduzećima. Potrebno je postojeće usluge redefinirati, te osmisliti i realizirati nove usluge koje će članstvu donijeti dodatnu vrijednost.

Inače, Dražen Orešković je jedan od osnivača i partnera, te dugogodišnji Predsjednik uprave Poslovne inteligencije d.o.o., tvrtke koja danas ima svoje podružnice u sedam država i koja zapošljava u Hrvatskoj 140 ljudi, a ukupno 170 ljudi. Poslovna inteligencija je dobitnik plakete Zlatna kuna Komore Zagreb za 2018. godinu. Ima dugogodišnje iskustvo vođenja poduzetničkih udruga – od 2013. do 2016. bio je član Upravnog odbora i Predsjednik Hrvatske udruge neovisnih izvoznika softvera (CISEx), a od travnja 2020. je izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

- Jedini ispravan put izgradnje građanskog društva je put izgradnje neovisnih institucija. U Hrvatskoj su sve građanske institucije, pa tako i HGK, oduvijek ovisne o politici i političkim imenovanjima. Ako budem odabran na mjesto Predsjednika HGK, to će biti presedan i pravi početak promjena i reformi. Vjerujem da će vladajuća politika ovoga puta pokazati zrelost i da se neće uplitati u proces odabira Predsjednika HGK na način da će forsirati stranačkog kandidata. Želio bih imati protukandidata koji je sa svojim znanjem, iskustvom i stavom zaista pravi konkurent, a ne marioneta političkih igrača, pa neka Predsjednik HGK postane najbolji, a ne najpodobniji kandidat. HGK moramo vratiti njenim izvornim vlasnicima, a to su hrvatski poduzetnici - poručio je u priopćenju Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika i kandidat za predsjednika HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 09:48