Brokeri

Dramatična situacija: 'Na tržištu sam 25 godina, ovakav događaj još nije zabilježen'

Ivan Tadin, predsjednik Uprave Hita Vrijednosnica komentirao je dramatične događaje proteklih dana na domaćem tržištu kapitala
Ivan Tadin, broker i predsjednik uprave u Hita vrijednosnice
 / CROPIX

Ivan Tadin, predsjednik Uprave Hita Vrijednosnica - vodećih hrvatskih brokerskih kuća - komentirao je dramatične događaje proteklih dana na domaćem tržištu kapitala.

Koliko je ozbiljan pad cijena koji se proteklih dana događao na zagrebačkoj burzi. Vidimo da su pad zabilježile dionice po praktički svim sektorima. Možemo li govoriti o panici?

- Crobex je prekjučer zabilježio pad od 4,91%, dok je jučer pad iznosio 1,37%, što je prouzročeno psihološkim efektima - panikom. Osim Crobexa, jučer su zabilježile pad skoro sve burzu u cijelom svijetu, te su se investitori zabrinuli.

Zabilježeni su vrlo visoki obujmi trgovanja. Možete li ovu situaciju usporediti s nekim ranijim sličnim situacijama?

- Prijašnji veliki obujmi trgovanja imali su vrlo konkretne razloge, npr. velika financijska kriza 2008. i 2009., preuzimanja ili otvaranja posebnih postupaka, predstečajeva... U 25 godina koliko sam sudionik tržišta kapitala, događaj prouzrokovan sličnim psihološkim efektom, odnosno virusom, nije zabilježen na tržištu u Hrvatskoj.

Kad govorimo o problemima koji proizlazi iz koronavirusa, u kojim sektorima/dionicama vidite dugoročno najveće rizike?

- Teško je prognozirati dugoročne učinke koronavirusa na gospodarstvo u cjelini, budući da se psihološki efekt prenosi na sve grane gospodarstva. Svjetsko, europsko i hrvatsko gospodarstvo su povezani pa tako nitko nije spašen od problema uzrokovanih koronavirusom i posljedično panike koja se stvara.

Očekujete li da će ovaj trend potrajati?

- Teško je prognozirati trajanje ovakvog neočekivanog događaja. Mišljenja sam kako je nužno da stručnjaci daju objektivnu sliku problema te da se spriječi daljnje širenje panike koja je trenutno prisutna u javnom mnijenju.

Što je pozadina urušavanja burzi?

Burze diljem svijeta započele su tjedan najsnažnijom korekcijom u protekle dvije godine nakon što je značajno širenje koronavirusa izvan kineskih granica izbrisalo nade u skoro obuzdavanje zaraze.

Naime, nakon inicijalnog pada dioničkih indeksa početkom veljače, investitori su zanemarili rizike povezane s utjecajem virusa na svjetsku ekonomiju te su dionički indeksi do sada bilježili gotovo kontinuiran rast. Čini se kako je velik broj tržišnih sudionika želio iskoristiti upravo tu početnu blagu korekciju da kupi dioničke indekse na nižim razinama i profitira od očekivanog oporavka svjetske ekonomije u drugom dijelu godine.

Međutim, slika se promijenila širenjem bolesti u Europu. Sjeverna Italija, u kojoj je najveći broj zaraženih, generira 56 posto talijanskog BDP-a te zapošljava gotovo pola radne snage, a i visoko je integrirana u europske trgovinske lance. Velik broj kompanija već se suočava s nedostatkom inputa za proizvodnju s obzirom na to da velik broj istih dolazi upravo iz Kine, a širenje zaraze u Italiju prijeti značajnom narušavanju tokova robe u svjetskim trgovinskim lancima.

Tajana Štriga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 08:05