Nouriel Roubini

Dr. Propast otkrio kada nam stiže nova ekonomska kriza: 'Znam i tko će biti glavni krivac'

Ekonomist koji je prognozirao krizu 2008. godine, sada najavljuje novu
Nouriel Roubini (u krugu)
 REUTERS

Kad je pred publikom koju je okupio Međunarodni monetarni fond ekonomist Nouriel Roubini prvi put najavio da Americi prijeti najveća ekonomska kriza od Velike depresije - ona koja se zakotrljala 2008. godine - mnogi su odmahivali rukom.

Štoviše, kako je kasnije javno priznao glavni ekonomist MMF-a, te 2006. godine zazvučao im je kao neki luđak. Kad je pred isti MMF-ov forum Roubini izašao godinu dana kasnije, već su ga smatrali prorokom. Znamo što je uslijedilo u svijetu, a Roubini je u međuvremenu postao poznat pod nadimkom Dr. Propast (Dr. Doom).

Sada taj prorok opet govori i piše da predstoji ekonomska kriza, a 2020. je godina na koju upozorava. Počeo je lani, izlistavši deset potencijalnih rizika koji bi mogli izazvati najprije američku pa globalnu recesiju, a ovih je dana objavio novi tekst u kojem kaže da većina tih rizika postoji i dalje te da se dobrim dijelom odnose na Sjedinjene Američke Države, odnosno ono što radi i potiče tamošnja vlast.

U rizike uključuje američke trgovinske ratove s Kinom i drugim zemljama, ograničavanja migracija, izravnih stranih ulaganja i transfera tehnologije, što bi moglo imati, smatra, ozbiljne implikacije za globalne dobavljačke lance i jačanje prijetnje nastanka stagflacije (usporavanja rasta praćenog rastom inflacije). U tekstu koji je napisao za Project Syndicate napominje da je rizik usporavanja američkog gospodarskog rasta sada postao akutniji jer se “istrošio” stimulans koji je američkoj ekonomiji davala porezna reforma koju je 2017. godine proveo predsjednik Donald Trump.

Rizici

Što još primjećuje, a izgleda kao indikator krize? Američka tržišta kapitala i dalje djeluju napuhana, a u međuvremenu su nastali dodatni rizici povezani s novijim oblicima dugova, uključujući i ona na mnogim tržištima u nastajanju, gdje je velik dio zaduživanja denominiran u stranim valutama. Sa središnjim bankama čija je mogućnost da budu zajmodavci posljednjeg utočišta sve više ograničena, nelikvidna financijska tržišta su ranjiva i mogući su iznenadni lomovi i druge disrupcije, upozorava Roubini.

“Jedna od takvih disrupcija mogla bi doći od američkog predsjednika Donalda Trumpa koji bi mogao biti pred izazovom da stvori vanjskopolitičku krizu sa zemljom poput Irana. To bi moglo na domaćem terenu ojačati njegovu podršku među biračima, ali bi također moglo inicirati naftni šok”, kaže Roubini.

Kad analizira što se zbiva u ostatku svijeta, zabrinjava ga krhkost ekonomskog rasta vrlo zadužene Kine te drugih gospodarstava u nastajanju, ali naglašava i ekonomske, političke i financijske rizike u Europi. Smatra također da je u razvijenom dijelu svijeta izbor oruđa koja se mogu primijeniti kao odgovor na krizu i dalje ograničen, a monetarne i fiskalne intervencije te zaštitna mreža za privatni sektor, što je bilo korišteno nakon financijske krize 2008. godine, danas ne mogu biti iskorištene s istim efektima.

Posljednji, deseti faktor, o kojem je i lani govorio, jest politika kamata američke središnje banke. Nakon što je podigla referentne kamatne stope, kao odgovor na trumpovsku procikličku fiskalnu politiku, središnja je banka promijenila smjer u siječnju ove godine.

Roubini sada smatra da će i Fed i druge glavne središnje banke u svijetu vjerojatno snižavati kamatne stope kako bi na taj način upravljale raznim šokovima u globalnoj ekonomiji. “Trgovinski ratovi i potencijalni skokovi cijena nafte predstavljaju rizike na strani ponude, ali oni također prijete agregatnoj potražnji i tako rastu potrošnje jer carine i više cijene goriva smanjuju raspoloživi dohodak.

S tako mnogo neizvjesnosti, kompanije će vjerojatno izabrati politiku smanjivanja potrošnje kapitala i investicija”, zaključuje Dr. Doom.

U takvim bi uvjetima, nastavlja, dovoljno ozbiljan šok mogao potaknuti globalnu recesiju čak i ako središnje banke budu brze u odgovoru. Podsjeća da su, uostalom, u razdoblju od 2007. do 2009. središnje banke reagirale agresivno, ali nisu spriječile “Veliku recesiju”. Fedu je danas početna pozicija na kamatnim stopama koje se kreću u rasponu 2,25 do 2,5 posto, a u rujnu 2007. godine one su bile na 5,25 posto. U Europi i Japanu su središnje banke već u negativnom teritoriju i suočit će se s ograničenjima oko toga koliko još mogu ići ispod nule.

Pozornost

Dodaje također kako bi se središnje banke, nakon nekoliko rundi kvantitativnog popuštanja, suočile i s ograničenjima ako bi se ponovno odlučile na velike kupovine imovine. S fiskalne strane, upozorava Roubini, mnoge razvijene ekonomije danas su zaduženije i imaju veće deficite nego što je to bio slučaj prije globalne financijske krize, što znači da imaju manje prostora za manevar. S obzirom, pak, na ojačale populističke pokrete i gotovo nesolventne vlade, spašavanje financijskog sektora ovaj put ne bi bilo tolerirano kao 2008. godine.

Posebnu pozornost kao otponcu recesije 2020. godine Roubini, razumljivo, posvećuje američko-kineskom trgovinskom i tehnološkom ratu. Trumpova bi administracija mogla podići carine i na preostali dio kineskog izvoza, a zabrana korištenja američkih komponenti mogla bi zahvatiti i druge kineske kompanije, nakon što je to iskusio Huawei, što bi moglo voditi širokom procesu deglobalizacije. Kina bi na to, naravno, odgovorila, a jedan od načina je, primjerice, da zatvori svoje tržište za moćni američki Apple...

Sve to bili bi šokovi dovoljni da izazovu globalnu krizu i recesiju, smatra Roubini, koji ocjenjuje da je svjetsko gospodarstvo već sada fragilno.

Američki i kineski predsjednici sastat će se vjerojatno potkraj lipnja, prilika je to da pokrenu i pregovore te počnu smanjivati tenzije, ali zasad se taj scenarij nikome ne čini baš jako izglednim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 06:50