turistički poželjna destinacija

Dosadašnji rezultati u rujnu u brojnim destinacijama bolji nego 2019., sve punije rezervacije za listopad

Hrvatsku su ove godine posjetili gosti iz čak 70 zemalja, pri čemu je broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu porastao s čak 65 tržišta
 Sasa Buric/Cropix

Hrvatska je i dalje turistički poželjna mediteranska destinacija i u prvoj polovici rujna brojne destinacije na obali bilježe turistički promet koji čak i nadmašuje rekordnu 2019. godinu. U Hrvatskoj je prema današnjim podacima iz eVisitora i dalje 400.000 turista, od čega 361.000 stranih turista.

Značajan turistički promet ogleda se i u financijskim rezultatima. Prvog tjedna rujna vrijednost fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane povećana je za 146 posto u odnosu na prošlu godinu, na 1,1 milijardu kuna. Proteklog je pak tjedna potrošnja u toj djelatnosti bila 974,6 milijuna kuna, što je 11 posto više u odnosu na isti tjedan 2019. godine.

Ugledni njemački javno zdravstveni institut Robert Koch niti jednu hrvatsku županiju ne smatra rizičnom i ne postoje ograničenja u putnim režimima prema Hrvatskoj kao ni povratku iz bilo kojeg dijela Hrvatske u EU zemljama u slučaju da su turisti nositelji EU Covid potvrde.

„Turistički rezultati u dosadašnjem dijelu godine, u kojoj je do sada ostvareno gotovo 73 milijuna noćenja, potvrđuju kako je turistička sezona u Hrvatskoj vrlo uspješna. Ovim putem apeliram da se i dalje svi pridržavamo propisanih epidemioloških mjera te da se procijepimo u što većem broju kako bi do kraja rujna, pa i u listopadu ostvarili čim bolje turističke rezultate“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

”Kapaciteti u najvećim domaćim hotelskim kompanijama bilježe odličnu popunjenost do kraja rujna, a svakim danom se sve više popunjavaju kapaciteti za listopad. Prema sadašnjoj situaciji, ako ne bude nekih nepredviđenih događaja, i u listopadu će, zbog tržišnog interesa, biti otvoreno više od 60 posto domaćih hotela. Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije u cijeloj Europi, Hrvatska je i dalje na našim ključnim emitivnim tržištima percipirana kao sigurna destinacija. To je rezultat izuzetne odgovornosti svih turističkih djelatnika koji su i drugu godinu zaredom pokazali kako mogu organizirati smještaj gostiju i njihov odmor bez i jednog slučaja izbijanja zaraze u komercijalnim smještajnim objektima. Također, to je rezultat odlične koordiniranosti cijelog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Nijemci najčešći gosti u Hrvatskoj, značajan skok dolazaka s gotovo svih tržišta

Hrvatsku su ove godine posjetili gosti iz čak 70 zemalja, pri čemu je broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu porastao s čak 65 tržišta. Podaci iz sustava eVisitor i eCrew pokazuju da su Nijemci i dalje najbrojniji gosti po svim pokazateljima. Gostiju iz Njemačke od početka godine do kraja kolovoza bilo je ukupno 2,1 milijuna, a ostvarili su 15,9 milijuna noćenja. Gosti iz Njemačke su od početka godine do jučer ostvarili čak 27,8 posto svih turističkih noćenja u komercijalnim turističkim objektima.

U odnosu na 2020. njemačkih turista bilo je 53 posto više, dok je u usporedbi s rekordnom 2019. zabilježeno čak 200.000 više dolazaka iz Njemačke. Drugi najbrojniji gosti ove godine su gosti iz Slovenije koji su ostvarili 7,9 milijuna noćenja, što je 3,4 posto više nego lani, zatim Poljske (5,8 milijuna noćenja, odnosno 43 posto više nego 2020.) i Austrije (4,9 milijuna noćenja, što je preko dvostruko više u odnosu na 2020.). Značajno je porastao i broj turista iz Italije, oni su ove godine u prvih osam mjeseci u Hrvatskoj zabilježili 1,9 milijuna noćenja, odnosno 41 posto više nego lani.

Mali Lošinj dohvatio rezultat iz 2019.

Otok Mali Lošinj je do kraja kolovoza dosegao 98 posto turističkog rezultata iz 2019. po noćenjima, dok je po kriteriju dolazaka na 94 posto rekordne sezone. U kolovozu je Mali Lošinj posjetilo više od 80.000 gostiju koji su ostvarili više od 743.000 noćenja. Najveći broj gostiju posjetilo je Lošinj 10. kolovoza kada je zabilježen vrhunac broja turista, njih čak 27.017. „Mali Lošinj je ovim rezultatima potvrdio svoju poziciju u samom vrhu najposjećenijih destinacija u Hrvatskoj. Pritom su najave za rujan i listopad vrlo dobre“, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Srpanj donio velik rast prometa u svim zračnim lukama

Sve hrvatske zračne luke u srpnju su imale veliki rast broj putnika, a sveukupno srpanj je bio 144 posto jači od lanjskog s 1,1 milijun putnika. Od svih devet zračnih luka s najviše putnika u srpnju ističe se zračna luka Split, kroz koju je prošlo više od 394.000 putnika ili 106,3 posto više nego u srpnju 2020. Sa 187.600 tisuća putnika slijedi zračna luka Dubrovnik, koja je zabilježila porast od 223,5 posto u odnosu na lanjski srpanj, dok je treća zračna luka Zagreb s gotovo 152.700 putnika ili 98,2 posto više nego lani. Zadar je na četvrtom mjestu s 115.000 putnika što je rast od čak 266 posto, dok je povećanje od 243 posto (63.400 putnika) zabilježila zračna luka Pula. Zemlje s kojima su hrvatske zračne luke ostvarile najveće promete u srpnju su redom Njemačka, Francuska, Nizozemska, Poljska, Ujedinjena Kraljevina, Švedska, Austrija, Danska, Ruska Federacija i Švicarska.

Arena Hospitality Group rezultatom nadmašio očekivanja

Arena Hospitality Group javlja je da je od objave polugodišnjih rezultata Grupe 29. srpnja 2021. godine, poslovanje u Hrvatskoj tijekom srpnja i kolovoza premašilo očekivanja Uprave, pri čemu je ukupni nerevidirani prihod u ova dva mjeseca dosegao približno 90 posto ukupnih prihoda u istom razdoblju u 2019. godine. Prihod ostvaren u kolovozu 2021. na razini je prihoda ostvarenog u kolovozu 2019. godine.

„Ovaj je rezultat postignut bez uobičajenog postupnog rasta sezonske aktivnosti, u vrijeme kada su pravila o COVID-putovnicama i testiranju još uvijek na snazi, a određene zemlje iz koje tradicionalno dolaze gosti Grupe zadržavaju ograničenja putovanja za Hrvatsku“, komentirali su iz Uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:25