Zamjena za more

Domišljati projekt gradskih vlasti:Na trgu glavnog litvanskog grada osvanula umjetna plaža

Umjetna plaža na gradskom trgu
 Go Vilnius

Nakon što su za vrijeme strogih epidemioloških mjera zbog koronakrize otvorili restoranima i kafićima sve trgove i pokrajnje ulice, kako bi tamo mogli postaviti stolove i zarađivati, a na aerodromskim pistama organizirali drive-in kino, u Vilniusu su sada na gradskom trgu otvorili umjetnu plažu na kojoj posjetitelji mogu more doživjeti preko golemog ekrana.

Do Baltičkog mora je nekih 300-injak kilometara, njegove će plaže ljetos vjerojatno biti krcate, a popularna ljetovališta na jugu Europe nisu im baš lako dostupna, kaže gradonačelnik Remigijus Šimašius, pa je stanovnicima i posjetiteljima glavnog litvanskog grada dizajnirao ljeto na bijelom pijesku, uz ležaljke za sunčanje, kabine za presvlačenje, toranj za spasitelje i teren za odbojku, na najvećem trgu Lukiškes.

Za morske pejzaže i zvukove pobrinula se „Telia Lithuania“, najveća litvanska telekomunikacijska kompanija, a navečer će na toj plaži puštati filmove i koncerte. „Ljetna plaža u glavnom gradu je dio nove realnosti koja pozitivno utječe na naše živote. U toj realnosti, i vaš ured može biti na morskoj obali, a vaša plaža u gradu. Rad i zadovoljstvo ne ovise više o lokaciji – možemo stvoriti okolinu kakvu želimo imati, bez obzira na to gdje se fizički nalazimo“, poručio je Birute Eimontaite iz Telie.

Slagali se s ocjenom da je u pitanju pozitivan utjecaj nove realnosti ili ne, litvanski je pristup koronakrizi zanimljiv. Vilnius će početkom idućeg mjeseca postati, najavljuju već sljedeću akciju, golema umjetnička galerija na otvorenom – lokalnim će umjetnicima besplatno ustupiti oglasne ploče da na njima pokažu i prodaju svoja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:15