Apel

Domaći znanstvenik sve na 'proračunskim' plaćama pozvao na odgovornost

Nitko ne shvaća, kaže, da smo u situaciju u kojoj „proračunske plaće dolaze od poreza koje poduzetnici moraju platiti na svoju plaću koju si nemaju od čega isplatiti"
Predrag Pale
 Boris Kovačev / CROPIX

Domaći znanstvenik i profesor na FER-u Predrag Pale apelira na Vladu da razmotri gospodarsku mjeru o kojoj se, kako kaže, u našoj javnosti uopće ne govori. Mjera je jednostavna i ozbiljna, a pokazuje odgovornost svih koji svoje plaće dobivaju iz državnog proračuna, uključujući i sveučilišne profesore. Nitko ne shvaća, kaže, da smo u situaciju u kojoj „proračunske plaće dolaze od poreza koje poduzetnici moraju platiti na svoju plaću koju si nemaju od čega isplatiti".

Njegov apel prenosimo u cijelosti.

- Hrvatsko društvo zapravo počiva na malim poduzetnicima. Mnogi od njih sada ne smiju ili ne mogu raditi. Njihov profit, ako ga uopće imaju je oko 3 posto. Jedan mjesec ne-rada je 10 posto njihovih prihoda. Oni rijetko imaju ikakve zalihe novca. To znači da će mnogi biti u ozbiljnim problemima, ako uopće opstanu. Težinu toga ne mogu pojmiti oni koji dobivaju sigurnu plaću iz proračuna ili od velikih korporacija – kaže Pale.

- Problem na koji želim ukazati jest da njima Vlada nudi odgodu plaćanja i kredite da plate poreze i davanja na plaće koje oni sada ne mogu zaraditi niti isplatiti. Istovremeno plaćat će se plaća svima koji ju dobivaju iz proračuna čak i u ovom periodu kad poduzetnici nemaju od čega svojim radnicima i sebi isplatiti plaću. „Proračunske“ plaće dolaze od poreza koje poduzetnici moraju platiti na svoju plaću koju si nemaju od čega isplatiti.

- Jedini ispravni potez Vlade, ne samo u državi koja želi biti socijalna, već zbog opstanka cjelokupnog sustava je da (a) ne naplaćuje poduzetnicima koji sada ne mogu raditi ni poreze, ni doprinose, ni bilo koju uslugu ili namet koji idu u proračun te da (b) istovremeno manjak novca kompenzira proporcionalnim smanjenjem plaća koje dolaze iz proračuna. Molim Vas da razmislite o ovome! – zaključuje Pale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:42