KONČAROVA IZVOZNA OFENZIVA

Domaći industrijski div trenutno sudjeluje u nekima od najvećih projekata u regiji

I u okolnostima pandemije Grupa KONČAR dokazala je da je lider koji je prepoznat na 130 svjetskih tržišta, a trenutačno u regiji izvodi neke od najvećih infrastrukturnih projekata
Vacha, Bugarska
 Sjhaytov

Dok mnogi i dalje strahuju od posljedica globalne pandemije, Grupa KONČAR ponovno je dokazala zašto je elektroenergetski lider regije i svjetski prepoznatljiv hrvatski brend. Upravo ove godine Grupa KONČAR slavi cijelo stoljeće uspješnog poslovanja.

KONČAR je u tih 100 godina isporučio više od 400.000 transformatora raznih vrsta, na sve kontinente, djelomično ili u potpunosti izgradio i revitalizirao 375 hidroelektrana diljem svijeta, proizveo i revitalizirao 700 generatora, kao i isporučio 330 lokomotiva te gotovo 200 niskopodnih tramvaja i vlakova. Zahvaljujući vrhunskom kadru i predanosti viziji Grupa KONČAR je od male radionice 1921. godine postala sinonim hrvatskog uspjeha kao regionalni lider prepoznat na čak 130 svjetskih tržišta. Osim u Hrvatskoj, KONČAR trenutačno izvodi velike infrastrukturne projekte u našem bližnjem susjedstvu – Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Poslovi u Bugarskoj

KONČAR je još 2018. ugovorio u Bugarskoj revitalizaciju triju hidroelektrana, RHE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina klisura, ukupnog proizvodnog kapaciteta 739 MW. Radovi se izvode u tri etape.

Započeli su radovi i na prvoj etapi rekonstrukcije 110 kV rasklopišta HE Vacha. Ovaj posao dio je ugovora kojim se realizira revitalizacija te elektrane, pripadajućeg 110 kV postrojenja i ostalih pomoćnih sustava elektrane za bugarsku elektroprivredu s Natsionalnom elektrichekskom kompanijom – NEK EAD. Osim radova u rasklopištu, u realizaciji su i radovi na prostoriji nove upravljačnice HE Vacha-1. Trenutačno je u tijeku montaža agregata.

Veliki uspjeh jest i isporuka nove platforme za upravljanje tržištem električne energije u Bugarskoj (MMS – Market management system), čiji je naručitelj bugarski nacionalni operator prijenosnog sustava Electricity System Operator EAD. Nakon tromjesečnog testiranja sustav je potvrdio svoju kvalitetu te je 2019. godine pušten u produkciju.

Tim projektom KONČAR je dodatno učvrstio svoju poziciju važnog igrača na području implementacije složenih i zahtjevnih IT-sustava u energetici.

Složeni IT-projekti

Prije nekoliko mjeseci, KONČAR je potpisao dva ugovora s Operatorom prijenosnog sustava u Albaniji (OST) za nadogradnju SCADA/EMS/AGC sustava i prilagodbu aplikacija za vođenje elektroenergetskog sustava na nove tržišne uvjete. Da je posao doista velikog obujma, potvrđuje činjenica kako vrijednost ovih ugovora iznosi 22 milijuna kuna. KONČAR kontinuirano sudjeluje u realizaciji strateških infrastrukturnih projekata na tom tržištu i više od polovine transformatorskih stanica u visokonaponskom prijenosnom sustavu OST-a revitalizirao je ili izgradio upravo KONČAR.

image
OST Albanija

Grupa KONČAR ističe se i važnim projektom za Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS). Naime, KONČAR je ovdje zadužen za implementaciju prilagodbi na nove tržišne uvjete i standarde propisane Europskom mrežom operatora prijenosnih sustava (ENTSO-E). Prilagodbe su dio ugovora revitalizacije centralnih sustava daljinskog vođenja hrvatskog elektroenergetskog sustava, vrijednog 50 milijuna kuna. Oba ova kompleksna ugovora nadogradnje obuhvaćaju projektiranje, isporuku nove sklopovske i programske opreme, implementaciju i nadogradnju na novi SCADA/EMC/AGC sustav. Drugi ugovor za OST uključuje proširenje algoritma automatizirane regulacije proizvodnje prioritetnim listama, kako bi se regulacijska rezerva dijelila na optimalan način.

Projekti će pripremiti oba nacionalna operatora prijenosnog sustava (OST i HOPS) za integraciju na europske platforme za razmjenu energija uravnoteženja iz automatiziranih (aFRR) i ručnih (mFRR) rezervi za obnovu frekvencije. Time KONČAR pokazuje da je spreman u isto vrijeme voditi projekt na domaćem, ali i stranom tržištu, čime Hrvatsku ucrtava kao važnu točku na energetskoj karti Europe.

70 godina u Makedoniji

Na Ohridu, u kolovozu 2021. KONČAR je započeo radove na izgradnji nove Transformatorske stanice 400/110 kV Ohrid, koja će omogućiti međunarodnu konekciju sa susjednom Albanijom na 400 kV naponskoj razini. Time će završiti proces povezivanja Sjeverne Makedonije s prijenosnim sustavima svih susjednih zemalja, ali i dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije.

KONČAR je projekt, koji obuhvaća kompletnu izgradnju novog 400/110 kV postrojenja, od izrade projektne dokumentacije do isporuke, montaže, ispitivanja i puštanja u pogon primarne i sekundarne opreme, ugovorio 2020. s Operatorom prijenosnog elektroenergetskog sustava Sjeverne Makedonije (MEPSO AD).

Treba reći da, uz revitalizaciju TS 400/110 kV Skopje 4, revitalizaciju TS 110/35 kV Prilep i revitalizaciju sustava numeričkih zaštita na rasklopnim postrojenjima u hidroelektranama, izgradnja TS 400/110 kV Ohrid predstavlja četvrti projekt koji je u posljednje tri godine KONČAR ugovorio s MEPSO-m.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:14