Za bezbrižno ljetovanje

Domaći hotelijeri: 'Znamo kako doskočiti obvezi testiranja prilikom povratka turista'

Kako bismo nastavili s uspješnim ostatkom sezone i posezonom u ovim okolnostima moramo se fokusirati na tri stvari
Ilustracija
 Duje Klaric / CROPIX

Veliki hrvatski hotelijeri doskočili su najnovijoj situaciji u kojoj su neke od zemalja Europske unije uvele obvezu ili mogućnost testiranja na COVID-19 prilikom povratka u matičnu zemlju. Većina ih omogućava i besplatno testiranje, odnosno sufinancira testiranje. To posebno vrijedi za goste iz Austrije koji zbog novih okolnosti prilikom povratka u Austriju iz Hrvatske trebaju predočiti negativan PCR test na COVID-19, poručuju iz Hrvatske udruge turizma.


- Temelj uspjeha ove sezone je kvalitetna epidemiološka situacija i u mjesec i pol dana u kojima smo uspjeli imati povoljnu situaciju u cijeloj zemlji pokazali smo da možemo biti turistički pobjednici na Mediteranu. Kako bismo nastavili s uspješnim ostatkom sezone i posezonom u ovim okolnostima moramo se fokusirati na tri stvari. Prva je naravno što prije osigurati vraćanje povoljne epidemiološke situacije kakvu smo imali. Ono što možemo u međuvremenu je svima kanalima koji nam trenutno stoje na raspolaganju ukazivati da epidemiološka situacija u svim dijelovima zemlje nije ista. Činjenica je da je epidemiološka situacija u turistički najposjećenijim dijelovima zemlje, Istri i Primorsko-goranskoj županiji, i dalje povoljnija nego u brojnim europskim zemljama, uključujući naše glavne emitivne zemlje. Također, trebamo omogućiti testiranje te eventualno financiranje odnosno sufinanciranje testiranja za COVID-19, kao i učiniti ga što jednostavnijim, za one goste koje žele doći u Hrvatsku ili su već u zemlji, a čije zemlje traže negativan test pri njihovom povratku, kazao nam je čelni čovjek krovne turističke udruge Veljko Ostojić.
Porečka Valamar Riviera tako nudi austrijskim gostima besplatno PCR testiranje, ako je trošak testiranja manji od 50 posto ukupnog računa boravka. To vrijedi za individualne goste, OTA i paušalne goste u kampovima.


- U Valamar hotelima i kampovima ovo ljeto je do sada boravilo 28 tisuća gostiju iz Austrije, uglavnom na sjevernom Jadranu u Istri i na Kvarneru. Te destinacije od početka epidemije do danas bilježe posebno nizak broj oboljelih. Trenutno, broj aktivno oboljelih u tim regijama iznosi 6,45 na 100 tisuća ljudi. Štoviše, među Valamar gostima nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze od početka epidemije, što govori da kvalitetno provodimo mjere prevencije i da su turisti u Hrvatskoj izrazito sigurni. S obzirom na to da je Austrija ipak ovaj tjedan uvela obavezno testiranje pri povratku iz Hrvatske, za individualne goste iz Austrije Valamar je osigurao besplatan test na COVID-19 ili popust od 100 eura po osobi za testiranje u Austriji, kako bi bezbrižno mogli provesti svoje praznike u Valamaru i vratiti se kući, poštujući odluku austrijskih vlasti, poručuju iz te tvrtke.


Rovinjska hotelska kuća Maistra omogućuje tako besplatno PCR testiranje za boravke u objektima do 15. rujna, ali po određenim kriterijima. Za rezervacije od 1000 eura omogućuje se testiranje do dvije osobe, za rezervacije od 1500 eura do tri osobe, a od 2000 eura do 4 osobe. Arena Hospitality Group iz Pule preuzima trošak PCR testiranja za goste koji dolaze iz Austrije, i to u potpunosti ili djelomično, ovisno o ukupnom trajanju boravka. Falkensteiner Hotels&Residences nudi besplatno testiranje gostima koji ostvare minimalni boravak od 3 noći, a daje popust od 50 eura za sve goste iz Italije i Austrije koji odlaze iz hotela nakon minimalnog boravka od 3 noći i žele obaviti testiranje u svojoj zemlji. Lošinjska Jadranka i novigradski Amines Hotels & Campsites sufinanciraju sufinanciraju trošak testiranja u svojim kampovima ovisno o ukupnom računu boravka. Gosti tih kompanija mogu informacije dobiti na recepcijama objekata u kojima borave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:41