NOVI INSTRUMENT

Domaći ETF-ovi u godinu dana ušli u top 10 dionica Zagrebačke burze

Prinos ETF-a koji prati indeks Crobex 10tr je u godinu dana bio 20 posto, a onom koji replicira najbolje slovenske dionice 50 posto

Zagrebačka burza



 

 Srdjan Vrancic/Cropix

Godinu dana od lansiranja, prvi domaći ETF-ovi (7Cro i 7Slo) drže se u top 10 dionica Zagrebačke burze te čine tri posto ukupnog burzovnog prometa.

Inventura koju su napravili u društvu InteCapital Asset Management kaže također da je imovina tih fondova narasla na 60 milijuna kuna, privukli su 500-injak ulagača. Fond menadžer Krešo Vugrinčić najavljuje da će do kraja godine, ili u prvom kvartalu iduće, prve ETF-ove po hrvatskom modelu pokrenuti i na Ljubljanskoj burzi.

U pitanju su otvoreni investicijski fondovi sa čijim se udjelima trguje na burzi, a InterCapital je lani osnovao CROBEX10tr UCITS ETF koji replicira strukturu dioničkog indeksa Zagrebačke burze CROBEX10tr te SBI TOP ETF koji replicira indeks Ljubljanske burze. Strategija je, objašnjavaju fond menadžeri, omogućiti ulagačima povrat na ulaganje što sličniji povratu referentnog indeksa, uz što manju grešku praćenja, tako da ulagač već s malim iznosom ulaganja sudjeluje u diverzificiranom portfelju s najkvalitetnijim dionicama na te dvije burze.

Prosječno ulaganje u CROBEX10tr UCITS ETF je bilo 177 tisuća kuna, a medijalno 12 tisuća kuna, što pokazuje da je pristupačno i malim ulagačima, napominju, a prinos mu je od osnutka 20 posto. U drugom, onom koje replicira najbolje slovenske dionice, prosječno je ulaganje bilo 107 tisuća kuna, medijalno 22 tisuće kuna, a prinos čak 50 posto. Tako visoki prinosi su odraz snažnog oporavka nakon pandemijskog pada, a u InterCapitalu očekuju pozitivan nastavak prinosa iako na nižim razinama.

Ivan Kurtović, predsjednik Uprave ICAM-a, najavljuje kako sada razmatraju pokretanje novih ETF-ova na domaćoj burzi koji će pratiti domaće, regionalne i globalne dionice. To bi se moglo odnositi na turizam, logistiku/transport i tehnološki sektor te,eventualno, na neku od roba ili sirovina.

S obzirom na to da su ETF-ovi pasivno upravljani, oni naplaćuju znatno niže naknade od ostalih, aktivno upravljanih, a za InterCapitalove je naknada trenutno 0,8 posto. Iako je to daleko više nego što je za popularne ETF-ove kojima se trguje na stranim burzama, InterCapitalovi menadžeri tumače da će i njihova naknada padati s rastom imovine, ali da se ne mogu mjeriti sa svjetskim ETF fondovima koji, pritom, dobro zarađuju i od posudbe dionica za short selling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:43