ANGAŽIRANA IGRA

Domaći developeri razotkrivaju tamnu stranu Crnog Petka: ‘Brendovi koje kupujete skrivaju zlodjela‘

Iako svijet uživa u Crnom petku tim game developera izdao je videoigru koja pokazuje kako se naša roba proizvodila, a radnici ekploatirali

Ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix

Domaća videoigra pod nazivom "Daily Thread: The Sewing of Discontent" objavljena je danas na platformi Steam u 11:00 sati. Ovaj projekt rezultat je suradnje hrvatskih game developera iz studija Bad Cog i Wasteland, uz pomoć udruge BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju).

Naime, iako danas mnogi diljem svijeta uživaju u Crnom petku, danu slavlja konzumerizma i neumoljive trke za što većim popustima, jedan tim game developera odlučio je izdati videoigru koja pokazuje drugu stranu medalje - načine eksploatacije i očajne radne i životne uvjete u kojima se naša omiljena roba proizvodila, a nažalost iste metode eksploatacije koriste u velikom broju zemalja i dan danas.

Igra je nastala tijekom natjecanja u razvoju igara FutureJam u Zagrebu, koju je financirao Austrijski kulturni forum u Hrvatskoj, a čija je tema bila napraviti igru o pravima radnika. Igra prikazuje radne uvjete u Manchesteru 19. stoljeća, uoči prvog generalnog štrajka, te pokušava približiti probleme tekstilne industrije mlađim generacijama.

image

Videoigra Daily Thread

/Bad Cog I Wasteland

Da je cilj osvijestiti javnost o problemima u tekstilnoj industriji, rekao je Feđa Gavrilović, pisac igre Daily Thread i vlasnik izdavača The Wasteland, koji je ranije ove godine na Art Zagrebu objavio interaktivnu poemu Kako izmisliti povijest pjesnikinje Marije Dejanović.

"Tekstilna industrija i dalje je jedna od najeksploatativnijih industrija na svijetu. Kako bismo adresirali taj problem, polovica prihoda od igre bit će donirana organizaciji Labour Behind the Label, neprofitnoj zadruzi iz Ujedinjenog Kraljevstva koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji. Nadamo se iskoristiti veliku bazu igrača dostupnih putem Steama kako bismo podigli svijest o problemima u tekstilnoj industriji, čiji mnogi problemi ostaju neriješeni diljem svijeta."

Dodaje da stanje nije bolje ni u Hrvatskoj, kao što smo mogli svjedočiti jučerašnjim prosvjedom bivših radnica šibenske tekstilne firme Revija koji još uvijek nakon 22 godine nisu dobili posljednje plaće i otpremnine.

image

Povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović

Ivana Grgic/Cropix

Organizacija Labour Behind the Label, koja nije sudjelovala u izgradi igre, ali podržava developere, u priopćenju kaže da su uvjeti rada u tekstilnoj industriji još uvijek problematični, i da radnici koji proizvode našu brendiranu odjeću i dalje doživljavaju eksploataciju i zlostavljanje čak i u 21. stoljeću.

"Znamo da robne marke šalju proizvodnju van zemlje kako bi smanjile troškove i sakrile svoja zlodjela, te radimo na privlačenju pažnje javnosti na kršenja radnih prava duž lanca opskrbe. No, kršenja se događaju i kod nas u Velikoj Britaniji. Radnici u odjevnoj industriji uglavnom su žene iz manjinskih etničkih skupina. Imaju stalne probleme s niskim plaćama, bez godišnjeg ili bolovanja te im se onemogućuje pristup sindikatima u tvornicama. Za mnoge postoji dodatna prijetnja kontrole imigracije koja se koristi kao alat za održavanje eksploatacije. I poruka tadašnjih vremena istinita je i danas - kroz organiziranje i zauzimanje za svoja prava, radnici su ti koji mogu pobijediti, i mi stojimo u solidarnosti s njima".

image

Videoigra Daily Thread

/Bad Cog I Wasteland
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2024 05:47