Nacionalni restoran

Domaće delicije iz svih hrvatskih krajeva predstavljene su na sajmu u Berlinu

Hrvatska je globalno poznata po nekoliko delicija predstavljenih na Zelenom tjednu. Među njima se ističu pršut, sir i mandarine
Nacionalna kuhinja
 Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatsku, podijeljenu u četiri okusom karakteristične regije - Istru, Slavoniju, Dalmaciju i središnju Hrvatsku - na Zelenom tjednu predstavljaju pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uz nacionalni restoran s tradicionalnim jelima.

Hrvatsku poljoprivredu odlikuje obilje resursa i potencijala za poljoprivrednu proizvodnju i preradu, a uspješan uzgoj velikog broja poljoprivrednih kultura rezultat je raznolikih prirodnih uvjeta na zemljopisno malom području, kao i različitih kulturnih utjecaja kojima je bilo izloženo kroz povijest. Raznolike poljoprivredne kulture i raznoliki prirodni uvjeti - raznolika hrana. Tako posjetitelje Zelenog tjedna oduševljava velik broj autohtonih poslastica, od kulena i pršuta preko ribe i vrhunskog maslinovog ulja do tartufa i dingača, a mogu i sudjelovati u brojnim nagradnim igrama i osvojiti ukusne nagrade, svježe stigle iz Hrvatske.

Iće i piće

Hrvatska vina, maslinova ulja, riba, ljutkasti suhomesnati proizvod kulen, dragocjena gljiva specifičnog okusa tartuf samo su neke od hrvatskih poslastica kojima svi zainteresirani mogu razveseliti svoje nepce. Brojne činjenice o hrvatskoj proizvodnji ića i pića poziv su na kušanje i garancija zadovoljstva, pa tako prema prirodnim uvjetima za uzgoj vinove loze se razlikuju četiri vinogradarske regije i čak 12 podregija, a kvalitetna i vrhunska vina čine oko 70% ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj. Nadaleko priznata kvaliteta maslinovih ulja s hrvatskih prostora poznata je još od rimskog doba, a danas priznanja dobivaju u vidu zaštićenih oznaka izvornosti registriranih na razini Europske unije koje ima pet hrvatskih maslinovih ulja, unatoč skromnoj proizvodnji. Kulen - nagrađivana hrvatska tradicionalna mesna delicija poznata širom svijeta - je priča sam za sebe, nacionalno kulinarsko blago kojemu se u Hali 10.2. posvećuje posebna pažnja.

Ministarstvo poljoprivrede
Poljoprivredni sajam 'Zeleni tjedan'

Aroma i mirisi

Hrvatska je u svjetskim razmjerima poznata po čak nekoliko delicija koje su predstavljene na Zelenom tjednu, od kojih je svakako potrebno istaknuti pršut, sir i mandarine. Svaki pršut je prepoznatljiva poslastica - ukusno dimljeno svinjsko meso, no Dalmatinski pršut odlikuje karakteristična aroma i miris te punoća okusa. Preporuka za ljubitelje sira je Paški sir, ponos hrvatske gastronomije u EU okvirima. Naime, riječ je o 24. hrvatskom proizvodu čiji je naziv nedavno registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. “Neretvanske mandarine” su još jedan od hrvatskih proizvoda u Registru zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), a dolina Neretve je područje koje proizvede do 60 tona voća vrhunske kvalitete svake godine. Velik broj prepoznatljivih, izvornih i zaštićenih proizvoda garancija su da Hrvatska štiti i njeguje kvalitetu svojih proizvoda, a uz Dalmatinski pršut, Paški sir i Neretvanske mandarine to su još i Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Ogulinski kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut/Istrski pršut, Drniški pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol i Zagorski mlinci.

Ministarstvo poljoprivrede
Poljoprivredni sajam 'Zeleni tjedan'

Zeleni tjedan 2020. prilika je za sve sladokusce da upoznaju specifične hrvatske okuse u hrvatskoj nacionalnoj kuhinji u Berlinu, sljubljene od strane hrvatskih kuhara na tradicionalan hrvatski način, iz zemlje koju odlikuje bogatstvo pejzaža, poljoprivrednih kultura i okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:39