biss

Domaća IT kompanija na tržište izbacila javno sigurnosni sustav koji upozorava na prirodne katastrofe

Sustav SMS upozorenja na katastrofe uskoro će biti obavezan u EU. Svaka će ga članica, prema zadnjim informacijama, morati uvesti do 21. lipnja 2022.
Aleksander Radovan

Domaća IT kompanija Biss, specijalizirana za Big Data rješenja, na tržište je izbacila javno sigurnosni sustav koji ljude upozorava na nadolazeće poplave, tornada, požare ili slične katastrofe, priopćili su iz Bissa.

Naime, sustav SMS upozorenja na katastrofe uskoro će biti obavezan u Europskoj uniji. Svaka će ga članica, prema zadnjim informacijama, morati uvesti do 21. lipnja 2022.

Zato su domaći programeri razvili sustave upozorenja HAVEN i OCEAN koji bi, osim na poplave i požare, u Hrvatskoj mogao služiti i za kontrolu pandemije, upozorenja na velike potrese i toplinske valove.

Pojednostavljeno, sustavi funkcioniraju tako da se integiraju s teleoperatorima i 112 centrom. U slučaju krizne situacije, iz 112 centra odaberu područje na karti/mapi i svim mobilnim uređajima na tom području pošalje obavijest. Bissovi su sustavi, doznajemo, već prijavljeni na nekoliko natječaja u EU. U Njemačkoj, koja je nedavno pogođena katastrofama, za sličan će sustav potrošiti 30 do 40 milijuna eura, dok bi on u Hrvatskoj takav sustav bio znatno povoljniji.

„Vrijeme je diljem planete postalo ekstremno, to je već svima jasno i društvene mreže su gotovo svakog dana preplavljene uznemirujućim snimkama. Ne ulazeći u uzroke takvih događaja, društvo mora pravovremeno reagirati pri prvoj naznaci štetnog događaja", smatra Aleksander Radovan, direktor razvoja tvrtke Biss.

Prema njemu, javno sigurnosni sustav trebao bi se sastojati od dva dijela: prvi dio je kod telekom operatera, a drugi dio pripada instituciji javne sigurnosti. Prvi dio prikuplja podatke iz telekom signalizacije o lokaciji mobilnih pretplatnika i šalje te podatke anonimizirane i agregirane, zbog usklađivanja sa EU GDPR protokolima, drugom dijelu.

„Sustavom poput ovog upravlja 112 centar (operator). Operator 112 prikuplja informacije direktno s terena, najčešće temeljem hitnih poziva građana. Nakon toga, alarmiraju se dalje nadležne službe te se obavještavaju građani putem mobilnih telefona. Kod našeg OCEANA je prednost što operator jednim klikom može poslati i dron na lokaciju s koje je poziv upućen i vrlo brzo dobiti sliku stanja na terenu, putem live stream-a u realnom vremenu te time znatno kvalitetnije upravljati kriznom situacijom, a građanima davati brže i preciznije upute, odnosno obavijesti“, tumači Radovan.

No, osim toga, dodaje, isti bi se sustav mogao koristiti i za kontrolu zaraze koronavirusom.

“Sustav ima mogućnost pokazati gdje su se ljudi iz žarišta kretali u zadnjih nekoliko dana, kako bi se spriječilo daljnje širenje pandemije, odnosno, kako bi se stroge epidemiološke mjere primijenile na točno određena područja, a ne na cijelu zemlju kao što je bio slučaj u 2020. godini”, kaže.

Također, Biss sustav upozorenja bi pomogao i kod potresa u Hrvatskoj, kako bi reakcija na terenu bila brža i prikladnija, te sve češće slučajeve toplinskog vala, koji nastaje naglo bez prethodnih najava, neočekivano iznenadno za Grad Zagreb s uobičajenom umjerenom kontinentalnom klimom, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:13