SVJETSKA TRŽIŠTA

Dolar u blagom plusu, vrijednost bitcoina dosegnula novu rekordnu razinu

Najveću će pažnju investitori posvetiti izvješću o inflaciji u SAD-u u ožujku
 Nicolas Economou/AFP

Tečaj dolara u utorak je blago ojačao prema šest najvažnijih svjetskih valuta, poduprt jačanjem prinosa na američke državne obveznice uoči objave najnovijeg podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi investitorima trebao dati daljnje smjernice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je iznosio 92,183 boda, ojačavši 0,05 posto u odnosu na jučerašnjem zatvaranje.

Tečaj eura istodobno je oslabio 0,13 posto, na 1,1893 dolara. Britanska funta ojačala je pak gotovo 0,2 posto prema dolaru, na 1,3766 dolara.

Dolar je u ovome mjesecu oslabio prema košarici valuta, nakon skoka u prva tri ovogodišnja mjeseca koji su podupirala očekivanja da će snažni monetarni poticaji i velika državna potrošnja izazvati naglo jačanje inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Najveću će pažnju investitori stoga danas posvetiti izvješću o inflaciji u SAD-u u ožujku, za koje tržišta očekuju da će pokazati rast potrošačkih cijena od 2,4 posto.

"Raširena su očekivanja da će inflacija jačati u idućim mjesecima, no isto tako se uvelike očekuje da će takva kretanja biti privremenog karaktera”, napisao je u bilješci klijentima valutni analitičar Deutsche Banka Jim Reid.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice ponovno ovih dana rastu te su tijekom prijepodneva nakratko dosegnuli 1,6979 posto, no i dalje su osjetno ispod najviših razina u 14 mjeseci od 1,7760 posto, koje su dosegnuli krajem ožujka.

U fokusu investitora bili su danas i robusni podaci o kineskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji su pokazali skok izvoza i uvoza u ožujku u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, signalizirajući poboljšanje globalne potražnje.

Takve vijesti nisu previše utjecale na kretanje tečaja kineskog juana, kojim se tako na inozemnim tržištima tijekom prijepodneva trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, od 6,5523 juana za dolar.

Na tržištu kriptovaluta vrijednost bitcoina dosegnula je novu rekordnu razinu od 62.124 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2022 10:47