RAST AMERIČKE VALUTE

Dolar prema kuni ojačao oko 15 posto, očekuje se nastavak trenda: ‘Samo jedna stvar ga može urušiti‘

Dodatni poticaj za rast američke valute tijekom travnja osigurao joj je njezin status sigurnog utočišta u nesigurna vremena

Novčanice dolara

 Matias Baglietto/AFP

Na tečajnici HNB-a američki dolar stoji 7,15 kuna, što znači da je tijekom travnja ojačao oko pet posto. Od početka ove godine, pak, vrijednost mu je povećana 7,8 posto, a u proteklih godinu dana čak 14,5 posto. Početkom svibnja prošle godine srednji tečaj dolara iznosio je 6,24 kune. Već duže vrijeme prisutan rast američke valute osobito je došao do izražaja proteklih tjedan dana: dolarov indeks (DXY), vrijednost prema šest najvažnijih svjetskih valuta, trenutačno se kreće oko 103 boda, što je najveća razina u gotovo dva desetljeća. Razlog tome, navode analitičari Trading economicsa, je priprema ulagača za ključni sastanak Federalnih rezervi krajem ovog tjedna na kojem se očekuje "povećanje kamatnih stopa za ogromnih 50 baznih bodova".

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a sada se očekuje povećanje za daljnjih 0,50 postotnih bodova i najava plana smanjenja goleme bilance. Na tržištu novca sada se procjenjuje da će sa sadašnjih 0,33 posto kamata na do kraja godine dosegnuti 2,83 posto, investitorima u američku imovinu vrlo atraktivan iznos.

Sigurno utočište

Dodatni poticaj za rast američke valute tijekom travnja osigurao joj je njezin status sigurnog utočišta u nesigurna vremena. Izazovna geopolitička situacija, inflatorno ekonomsko okruženje, strah od gospodarskog usporavanja u Europi i Kini rezultirali su odlaska ulagača prema sigurnijoj imovini.

Hoće li ti se sadašnji trendovi na valutnim tržištima nastaviti i u ostatku godine? U svojoj prognozi tečaja američkog dolara analitičari ING banke upućuju ne njegov daljnji rast jer ulagači i dalje traže sigurnost u uvjetima povećane volatilnosti cijena energije, slabih performansi na burzama i zabrinutosti za likvidnost. Analitičari u HSBC-u također su optimistični u svojim predviđanjima za budućnost USD: "Vjetar u leđa dolaru dolazi iz dvije međusobno povezane značajke, trajne geopolitičke neizvjesnosti i negativnih rizika za globalni rast. Prva je očita, a druga brzo dobiva na snazi, s obzirom na skok cijena energije". S jačanjem dolara, dodatno rastu i cijene sirovina koje su izražene u američkoj valuti.

Potencijalne slabosti

Unatoč statusu svjetske rezervne valute s najvećim povjerenjem od 1970-ih, analitičari ukazuju i na potencijalne slabosti za dolar, kao što su ogroman trgovinski i proračunski deficit SAD-a, mogućnost recesije najveće globalne ekonomije, konkurencija rezervnih valuta, kao i precijenjenost američkog burzovnog tržišta, koje se oslanja na dominaciju svojih tehnoloških tvrtki i njihovu važnost za dominaciju dolara.

"Najveći pokretač američkog dolara u posljednjih deset godina bio je snažan rast tehnoloških dionica", rekao je analitičar David Woo za Capital.com, ističući kako do pada dolara može dovesti samo urušavanje tehnoloških dionica. Možda nećemo vidjeti pucanje tehnološkog mjehura kao što je to bio slučaj u ranim 2000-ima, kada je dolar zadnji put pao, dodao je, ali one su svakako manje atraktivne u vrijeme rastućih kamatnih stopa.

Euro na najnižoj razini u zadnjih 5 godina

Dok američki dolar jača, euro je pao je na najnižu razinu u posljednjih pet godina, 0,95. Ulagači ostaju zabrinuti zbog energetske sigurnosti Europe, visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva. Analitičari ING banke ističu kako je on euro osobito teško pogođen i da se to neće uskoro promijeniti, zbog ranjivosti regije na ukrajinsku krizu. Rast cijena energije je ono što stvara veliku divergenciju između dolara i većine europskih valuta, navode analitičari ING banke, jer je SAD u velikoj mjeri energetski neovisan, dok regija uvelike ovisi o ruskoj nafti i plinu. "Malo je vjerojatno da će se to uskoro promijeniti i ne vidimo razloga zašto bi se ovo odstupanje na deviznom tržištu za sada preokrenulo", objašnjavaju.

U posljednjim kvartalnim prognozama analitičari RBA, pak, procjenjuju da će prosječan tečaj dolara u odnosu na kunu ove godine biti na razini 6,67, dok je prošle godine bio 6,38. Sa smirivanje globalnih trendova, iduće godine očekuje da bi se tečaj ipak trebao vratiti na prosječnih 6,39 kuna za dolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:15