Devize

Dolar prema košarici valuta blago oslabio drugi tjedan zaredom

Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago je pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura neznatno porastao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,2 posto, na 97,25 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 0,25 posto, na 1,1250 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je, pak, 0,3 posto, na 107,50 jena.

Na valutnim tržištima već neko vrijeme vlada oprez zbog koronakrize, pa tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta ne osciliraju osjetnije.

Podršku dolaru pružaju bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz američkog gospodarstva, pa se ulagači nadaju da bi najveće svjetsko gospodarstvo uskoro moglo izaći iz recesije.

Tako je u četvrtak objavljeno da je u lipnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za rekordnih 4,8 milijuna, oko 1,8 milijuna više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Unatoč rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelomice oporavilo, s obzirom da je u ožujku i travnju zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 milijuna ljudi.

"Premda su podaci s američkog tržišta rada ugodno iznenadili, to ne znači da se ono dodatno oporavilo, budući da broj novih slučajeva zaraze kontinuirano raste u posljednje vrijeme zbog čega su neke američke savezne države obustavile planove o popuštanju mjera”, napisala je u bilješci klijentima valutna analitičarka Commerzbanka Antje Praefcke.

Naime, nema nikakvih naznaka da se širenje koronavirusa u svijetu usporava, s obzirom da je broj zaraženih premašio 11 milijuna, a umrih 520 tisuća.

Najviše oboljelih i umrlih bilježi SAD zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene - Teksas, Kalifornija i Florida - zaustavile proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti.

U subotu je Florida izvijestila o rekordnih 11.400 novozaraženih, što je, primjerice, veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabilježeno u bilo kojoj europskoj zemlji.

Anthony Fauci, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, kazao je prošloga tjedna da SAD ide u pogrešnom smjeru i da bi se moglo dogoditi da dnevno bude i 100.000 novih slučajeva zaraze.

Tijekom saslušanja u Senatu kazao je i da nema jamstva da će SAD imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine.

To, pak, unosi nesigurnost u vezi gospodarstva, pa je predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američko gospodarstvo i dalje vrlo nesigurni.

To znači da bi oporavak američkog gospodarstva, koje je već šesti mjesec u recesiji, mogao biti usporen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2022 21:35