OBJAVLJENE BROJKE

Dolar ojačao prema košarici valuta jer američko gospodarstvo i dalje snažno raste: Euro je oslabio...

No, tečaj dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,15 posto, na 149,65 jena

Ilustrativna fotografija

 Michaela DusĂ­kovĂĄ/Profimedia

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer američko gospodarstvo i dalje snažno raste, pa bi kamatne stope u SAD-u mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 106,58 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0565 dolara.

No, tečaj dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,15 posto, na 149,65 jena.

Jačanje američke valute zahvaljuje se stabilnom, pa čak i ubrzanom rastu američkog gospodarstva.

Prošloga je tjedna, među ostalim, objavljeno da je u trećem tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za 0,5 posto.

U odnosu na treće lanjsko tromjesečje, porastao je za 2,9 posto, nakon 2,4-postotnog povećanja u razdoblju od travnja do lipnja.

To je podržalo tečaj dolara jer bi kamate američke središnje banke mogle biti dodatno povećane, a uz to, mogle bi se zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

S druge strane, Europska središnja banka zadržala je prošloga tjedna na redovnoj sjednici kamatne stope nepromijenjene i poručila da inflacija u eurozoni popušta.

Gospodarstvo eurozone nije u tako dobroj formi kao američko, a kamate se kreću na nižim razinama nego u SAD-u, pa ne čudi jačanje američke valute prema europskoj.

Dolar je ojačao i zbog toga što se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a kako se ulagači plaše eskalacije sukoba između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamasa, svoj kapital ulažu u investicije koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Blagi pad tečaja dolara prema jenu posljedica je samo strahovanja ulagača od moguće intervencije japanske središnje banke, s obzirom da se prošloga tjedna, prvi put nakon godinu dana, tečaj dolara probio iznad razine od 150 jena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:36