STABILAN RAST

Dolar je ojačao treći tjedan zaredom

Dolar je prema europskoj valuti ojačao 0,4 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0855 dolara

Ilustracija

 Francis Joseph Dean/dean Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia/Francis Joseph Dean/dean Pictures/alamy/alamy/profimedia

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer su splasnule špekulacije da će američka središnja banka već u ožujku početi smanjivati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 103,47 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,4 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0855 dolara.

No, tečaj dolara prema japanskoj valuti ostao je gotovo nepromijenjen na tjednoj razini, na 148,15 jena.

Krajem prošle godine dolar je bio pod pritiskom zbog špekulacija da bi Fed u ovoj godini mogao agresivno smanjiti kamatne stope, počevši do ožujka.

No, te su špekulacije posljednjih tjedana oslabile, s obzirom da podaci ukazuju na stabilan rast gospodarstva.

Prošloga je tjedna objavljeno da je američko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo snažnije nego što se očekivalo, za 3,3 posto na anualiziranoj razini.

U cijeloj prošloj godini bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,5 posto, premda su mnogi analitičari prognozirali recesiju zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Svi posljednji podaci ukazuju na stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva, unatoč visokim kamatnim stopama, pa je sve vjerojatnije tzv. ‘mekano prizemljenje‘ gospodarstva, a ne recesija.

No, kako se inflacija i dalje kreće iznad ciljanih razina Feda, središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata, poručuju čelnici Feda.

Zbog toga su splasnule nade da će Fed već u ožujku početi smanjivati kamate, pa većina analitičara procjenjuje da bi taj ciklus mogao započeti u svibnju.

Europska središnja banka također neće tako brzo početi smanjivati kamatne stope.

Prošloga je tjedna, kao što se očekivalo, ECB ostavio kamatne stope nepromijenjene i poručio da će ih ostaviti na povišenim razinama dovoljno dugo kako bi se inflacija spustila prema ciljanim razinama.

Predsjednica banke Christine Lagarde kazala je nakon redovne sjednice da je prerano za razgovor o smanjenju kamata.

Na tržištu se sada procjenjuje da bi ECB mogao početi smanjivati kamate u travnju, a ne u ožujku kako se očekivalo još tjedan dana prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:40