KOPRIVNIČKI DIV

Dok su sve oči uprte u Fortenovu, Braća Pivac kupuju dionice Podravke. Objavljeno tko im ih je prodao i za koliko

Prošle srijede član Uprave Belupa Marko Đerek prodao je 7500 dionica kompaniji iz Vrgorca

Ivica Pivac, predsjednik uprave tvrtke Pivac

 Vojko Basic/Cropix/Cropix

Dok su sve oči uprte u Fortenovu, Mesna industrija Braća Pivac nastavila je kupovati dionice Podravke. Portal Danica objavio je u ponedjeljak da je Mesna industrija Braća Pivac kupila 7500 dionica Podravke od člana Uprave Belupa Marka Đereka, koji je prošle srijede prodao 7500 opcijskih dionica.

Đerek je, kako se pojašnjava u tekstu na tom portalu, dionice preuzeo od Podravke i prodao na burzi za 4,59 milijuna kuna te je upravo tog dana, u srijedu, Mesna industrija Braća Pivac kupila točno 7500 dionica.

Blizu granice

Prema procjeni portala Danica, Mesna industrija Braća Pivac ima 234.159 dionica, čija je tržišna vrijednost blizu 144 milijuna kuna te su osmi najveći dioničar Podravke, odmah iza mirovinskih i državnih fondova. Njezin udjel u Podravki je oko 3,3 posto. U investitorskim krugovima, međutim, spekulira se da taj podatak vjerojatno nije točan.

Dio investitora bliskih Zagrebačkoj burzi procjenjuje da je vrgoračka tvrtka vrlo blizu granice od pet posto, koliko može kupovati na skrbnički račun. Nakon što dosegne pet posto udjela, a procjena je da je Mesna industrija Braća Pivac jako blizu tome, mora se javno objaviti ime i udjel investitora.

Za razliku od Kraša, čije je dionice Mesna industrija Braća Pivac kupovala niz godina, a tek onda su odlučili krenuti u konačni pohod i preuzimanje, ovaj put to, kako doznajemo, neće biti slučaj. No nikad se ne zna, jer u vrgoračkoj tvrtki uvijek su isticali kako je Podravka dobra dionica te da je riječ o nisko zaduženoj tvrtki koja ima prihvatljivu cijenu. U svakom slučaju, poznato je da nisu skloni partnerstvima, već vole samostalno voditi poslovanje svojih tvrtki i to uspješno rade.

Investicijski analitičari ističu da nije logično da Podravka, prema sadašnjoj vrijednosti dionica, vrijedi manje od cijene po kojoj je prodan Ledo, odnosno cijela poslovna grupa zamrznute hrane Nomad foods (615 milijuna eura). Također, tu su i rezultati za prvih devet mjeseci ove godine. Prema njima Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 269,1 milijun kuna, što je rast od 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su prihodi od prodaje porasli za 9,7 posto, na 3,7 milijardi kuna.

Prihodi segmenta Prehrane u devet mjeseci pritom su rasli 11,1 posto, dok je segment Farmaceutike zabilježio rast prihoda od pet posto. Iz tog razloga smatraju da je kupovanje dionica Podravke dobra odluka Mesne industrije Braća Pivac jer Podravka ove godine očekuje visoku dobit, između 500 i 600 milijuna kuna. Također, veći su prinosi na dionice nego na štednju.

Opcijske dionice

Podravka je u protekla dva tjedna, kako je objavio portal Danica, otpustila 15.800 vlastitih dionica vrijednih 9,7 milijuna kuna na tržištu u korist sadašnjih i bivših menadžera kompanije. Riječ je o opcijskim dionicama. Kako doznaje portal Danica, bivši i sadašnji menadžeri Podravke ovog časa imaju pravo na ukupno 176.000 opcijskih dionica tržišno vrijednih čak 108 milijuna kuna.

Lani su u ovo doba menadžeri imali pravo na ukupno oko 250.000 dionica. Neke su opcije u međuvremenu iskorištene. Zbog toga, piše Danica, Podravka ove godine gotovo svakodnevno mora kupovati dionice na burzi da bi imala dovoljnu količinu za menadžere.

Danas Podravka više nema niti 100.000 vlastitih dionica. Cijena dionica Podravke u ponedjeljak se na Zagrebačkoj burzi kretala između 612 i 616 kuna. Do 15 sati protrgovana je ukupno 841 dionica i ostvaren promet nešto veći od 517 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:46