Nove investicije

Dok s državom vodi razgovore o HEP-u, AZ investira u hotele, pivo i hamburgere

S Valamarom će dokapitalizirati Imperial Rivieru sa 426 milijuna kuna, a u The Garden Brewery uložit će 20 milijuna kuna
Predstavljanje novih ulaganja AZ mirovinskih fondova
 AZ fond

Kao fondovi s najvećom imovinom pod upravljanjem, AZ mirovinski fondovi predstavili su u srijedu dva nova ulaganja - u rapsku hotelsku kompaniju Imperial Riviera te, što su opisali revolucionarnim na hrvatskom tržištu, u malu, ali poznatu zagrebačku craft pivovaru The Garden Brewery.

AZ mirovinski fondovi su zajedno s vodećim domaćim hotelijerom Valamar Rivierom investirali u hrvatski turizam u prethodne četiri godine više od milijardu kuna, rečeno je, a to se sada nastavlja kroz dokapitalizaciju Imperial Riviere u koju će krajem listopada zajedno uložiti 426 milijuna kuna (AZ 300 milijuna kuna, Valamar ostatak).

Predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin naglašava pritom da se njihovo partnerstvo pokazalo kao idealan model te ga je stoga opisao „platformom za daljnja ulaganja u velike projekte u turizmu“. Cilj im je da Imperial Riviera, čiju okosnicu čini rapski Imperial, postane jedna od pet vodećih turističkih kompanija u zemlji.

Zagreb, 021116. 
Pivovara The Garden Brewery na Radnickoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Pivovara The Garden Brewery na Radničkoj cesti

Otvorena uma

AZ će u The Garden Brewery uložiti 20 milijuna kuna, čime će steći udio od 49,50 posto, objavili su. „Ne zanimaju nas samo velike kompanije, već smo otvoreni i za manja ulaganja i projekte, ako oni mogu zadovoljiti kriterije koje pred njih postavljamo, a oni osim uspješnosti u poslovanju podrazumijevaju i spremnost na maksimalnu transparentnost i odgovornost. The Garden Brewery je uz odlične rezultate i jasnu viziju daljnjeg razvoja poslovanja, u procesu koji je prethodio donošenju odluke, pokazao najvišu razinu profesionalnosti te spremnosti da odgovori na svako naše pitanje i zahtjev“, rekao je Kristijan Buk, predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova.

The Garden Brewery, koja je nastala prije koju godinu u prostorima bivše tvornice Prvomajska na Žitnjaku, 30 posto proizvodnje izvozi, između ostaloga u Britaniju, Njemačku, Dansku i Australiju, a imaju ambiciozne planove širenja i „nula kuna duga”. Kapital mirovinskog fonda će, kažu, iskoristiti za ulaganje u proizvodnju, a preuzet će i 51 posto temeljnog kapitala zagrebačkog burger lanca Submarine. Predsjednik Nadzornog odbora The Garden Brewery Tomislav Alpeza najavio je i namjeru kompanije da u idućih šest mjeseci uvrsti dionice na Zagrebačku burzu. Dodao je kako ulaganje AZ fonda u The Garden Breweryju i Submarineu vide kao rađanje jedne „romantične ideje” koja podrazumijeva da oni rade za buduće umirovljenike, odnosno da su im oni dioničari.

Imperial Riviera
Imperial Riviera

AZ mirovinski fondovi su dosad u hrvatsko gospodarstvo uložili 5,7 milijardi kuna, od turizma i proizvodnje do poljoprivrede i energetike, naglasio je Buk, a prosječni godišnji prinosi AZ obveznih mirovinskih fondova kategorije B, u kojoj štedi najveći broj građana, od početka poslovanja pa do kraja rujna ove godine, iznosili su 5,60 posto. U kategoriji A, koja bi trebala biti zanimljiva mlađim ljudima, prosječni prinos je 7,94 posto. Član Uprave AZ fondova Mario Staroselčić je, komentirajući prinose u ovoj godini naveo da je kategorija B zabilježila prinos od 7,37 posto, a kategorija A 10,50 posto.

„Iako raste interes i za dobrovoljnu štednju u trećem stupu, njegov potencijal za osiguravanje boljih mirovina građani još nedovoljno koriste. A prinosi su itekako dobri pa recimo ove godine AZ Profit bilježi 9,69 posto prinosa, a od početka rada 6,49 posto. Kada se u obzir uzmu i poticaji koje daje država, kao i porezne olakšice za poslodavce, ova štednja u okolnostima kakve sada imamo na tržištu itekako je dobra opcija za ulaganje“, rekao je Staroselčić.

Što se tiče budućih ulaganja, načelno su s državom razgovarali oko privatizacije HEP-a i Hrvatske pošte, ali ništa konkretno još nisu imali za najaviti. Trenutno im je 70 posto portfelja u obveznicama (98 posto su one koje je izdala hrvatska država, a ostatak američke, što smatraju solidnim kao „armirani beton”), oko 10 posto je u domaćim dionicama, 10 posto u stranima i 10 posto još drže u novcu. Kako će taj novac investirati, odgovaraju, ovisi o tome hoće li se na svjetskom tržištu dogoditi korekcija, a u međuvremenu traže alternativna ulaganja.

Brojke

- 5,7 milijardi kuna AZ fondovi uložili su u hrvatsko gospodarstvo

- 5,60% prinos je AZ fondova B kategorije od početka poslovanja do kraja rujna

- 9,69% prinosa u ovoj godini ostvario je AZ Profit

- 70% portfelja je u obveznicama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:31