sigurnosno-obrambeni sustav

DOK-ING isporučio jedinstven u svijetu zapovjedno-komunikacijski centar s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije

Sustav je odmah po isporuci uručen Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite – Zagreb

Ovih je dana održana primopredaja DOK-ING-ovog zapovjedno-komunikacijskog centra s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Zapovjedno-komunikacijski centar s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije je prvi od ukupno 3 isporuke Ministarstvu unutarnjih poslova. Odmah po isporuci, navedeni sustav je uručen krajnjem korisniku Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite – Zagreb, priopćili su iz tvrtke.

DOK-ING-ov zapovjedno-komunikacijski centar s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije prvi je takav sustav u svijetu, a koristit će ga hrvatske intervencijske postrojbe. Osmišljen je i dizajniran za hitne intervencije u situacijama gdje je intervencija ljudskih posada ograničena ili čak onemogućena zbog ekstremnih okolišnih uvjeta kao što su visoke temperature, eksplozije i urušavanje objekata. Koristeći dosadašnju tehnologiju, intervencije operativnih snaga su bile ograničene po vremenu i prostoru čekajući da se stvore okolišni uvjeti prihvatljivog rizika za ljudske posade. S novom DOK-ING-ovom tehnologijom, baziranom na daljinski upravljivom multifunkcionalnom robotskom sustavu, intervencija može početi u trenutku dolaska, čime se drastično smanjuje intenzitet i opseg nesreće te umanjuje broj žrtava i veličina štete.

DOK-ING-ov multifunkcionalni robotski sustav već se dokazao u nesrećama u Rusiji te u nekoliko država Azije i Europe, a u pripremi je isporuka u još nekoliko država Europske unije. Ministarstvu unutarnjih poslova je isporučen zajedno sa zapovjednim i komunikacijskim centrom iz kojega se upravlja operativnim timovima i robotskim sustavom, a za potrebe kriznih stožera i operativnih postrojbi.

Kada isporuka bude kompletirana, odnosno sva 3 sustava isporučena, Hrvatska će biti u stanju ispuniti svoje obaveze prema Sustavu Civilne Zaštite Europske unije na jedinstveni način unutar Europske unije, a to je pomoć u slučaju velikih katastrofa i katastrofa s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama.

Da je tvrtka DOK-ING na dobrom putu u svom razvoju, govori i činjenica da je jedina hrvatska tvrtka koja je ušla u elitni krug tvrtki Europske unije koje razvijaju buduće daljinski upravljive sustave za sigurnosno-obrambene sustave pod okriljem Europske obrambene agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:35