Izvješće

'Doing Business': Hrvatska u najnovijem izvješću Svjetske banke zauzela 51. mjesto

Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 22. mjesto, Slovenija 37., a Italija 58. mjesto.
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja 'Doing Business' zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja, što je napredak za sedam mjesta u odnosu na prošlogodišnji plasman, objavila je u četvrtak Svjetska banka.

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici SB-a o regulativi poslovanja među ukupno 190 zemalja zauzela 51. mjesto, s pripadajućih 73,6 bodova, od maksimalnih 100, pokazuje izvješće 'Doing Business 2020'. U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je zauzela 58. mjesto, s pripadajućih 71,6 bodova, a preklani je imala identičan plasman kao ove godine i s istim brojem bodova, 73,6. Bodovanje se temelji na principu udaljenosti od najboljih u pojedinoj kategoriji, pri čemu najbolji imaju 100 bodova, a oni s najslabijim rezultatom na određenom području nula bodova.

Najlošiji je plasman Hrvatska u ovogodišnjem izvješću ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 150. mjesto. Lani je bila 159., a preklani 126. U kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je na 114. mjestu, dok je lani bila 123.

Pad na rang listi SB-a Hrvatska je zabilježila i u kategoriji dobivanja kredita, na 104. mjesto, te je u tom pokazatelju pala s lanjskog 85. mjesta. U kategoriji rješavanja insolventnosti, Hrvatska je zauzela 63., nakon prošlogodišnjeg 59. mjesta. Među kategorijama u kojima je zabilježeno poboljšanje analitičari Svjetske banke izdvajaju uknjižbu imovine, s poboljšanim plasmanom Hrvatske s prošlogodišnjeg 51. na 38. mjesto na ljestvici objavljenoj u ovogodišnjem izvješću.

Izrazitije poboljšanje zabilježeno je i u kategoriji dostupnosti električne energije, gdje je Hrvatska zauzela 37. mjesto, nasuprot 61. mjestu u izvješću iz prošle godine. Napredak na ljestvici zabilježen je i u kategoriji plaćanja poreza, na 49. mjesto, nasuprot prošlogodišnjem 89. mjestu. U kategoriji zaštite prava manjinskih dioničara, Hrvatska je napredovala s lanjskog 38. na 37. mjesto.

Blago je nazadovala, za dva mjesta, u kategoriji izvršenja ugovora, zauzevši 27. mjesto, u odnosu na 25. mjesto u prošlogodišnjem izvješću. U kategoriji prekogranične trgovine, kao i prošle godine, Hrvatska je zabilježila maksimalnih 100 bodova, što znači da je u rangu najuspješnijih.

Novi Zeland i dalje na vrhu

Novi Zeland potvrdio je vodeću poziciju na ovogodišnjoj rang listi zemalja na ljestvici Doing Business. Na drugom je mjestu ponovno Singapur, a treći je Hong Kong. Slijede Danska, Južna Koreja, SAD, Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švedska. Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 22. mjesto, Slovenija 37., a Italija 58. mjesto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju najbolje stoji Makedonija koja je 17. na listi. Srbija je 44., Crna Gora 50., Slovačka 45., Austrija 27., Rumunjska 55., Bugarska 61, Bosna i Hercegovina 90.. itd.

'Hrvatska nastavila s poboljšavanjem poslovnih propisa'

Hrvatska je nastavila s poboljšavanjem svojih poslovnih propisa te hvata korak s najboljim regulatornim praksama u svijetu, priopćila je u četvrtak Svjetska banka, nakon što je objavljeno najnovije izvješće „Doing business 2020”, koje je pokazalo da je Hrvatska napredovala na listi za sedam mjesta.

Ističe se da je Hrvatska provela tri reforme. Olakšala je pokretanje poslovanja tako što je ukinula rezervaciju imena tvrtke i dobivanje potpisa direktora kao uvjete za registraciju društva te je smanjila minimalni iznos temeljnog kapitala. Ishođenje građevinskih dozvola je pojeftinilo jer je smanjen vodni doprinos za gradnju skladišta.

Prijenos prava vlasništva sada je lakši jer je smanjen porez na promet nekretnina, a skratilo se i vrijeme potrebno za prijenos prava vlasništva na nekretninama. No, Hrvatska je isto tako otežala pristup kreditnim informacijama jer je obustavila davanje kreditnih podataka o fizičkim osobama, navodi se u priopćenju.

„Ohrabruje nas to što vidimo da Hrvatska poboljšava svoje poslovne propise i smanjuje zaostatak za globalnim predvodnicima u području regulative. Vlada je naglasak odučila staviti na olakšavanje poslovanja kao jedan od svojih glavnih prioriteta, tako da je osnovala radnu skupinu pod nadležnošću predsjednika Vlade, a napori uloženi tijekom protekle godine ogledaju se i u ovogodišnjem pomaku na ljestvici“, poručila je u priopćenju Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku.

Očekuje i daljnje napore usmjerene na poboljšanje poslovnih uvjeta.

„Očekujemo da ćemo ove godine svjedočiti još snažnijem zalaganju u područjima poput pokretanja poslovanja i provedbe nedavno pokrenutih reformi u području građevinskih dozvola u Gradu Zagrebu i na lokalnoj razini. Svjetska banka s tijelima vlasti upravo priprema projekt Pravosuđe za poslovni sektor (Justice for Business), koji će Vladi pripomoći u provedbi programa reformi za unapređenje poslovne klime“, poručila je Capannelli.

HUP: 'Napredovanje na ljestvici Doing Business nije ostvareno u suštinskim pokazateljima'

Hrvatska je na ljestvici "Doing Business" ostvarila napredak, no pomak nije učinjen u pokazateljima suštinski važnim za snažniji rast gospodarstva, ocjenjuju u četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), komentirajući ovogodišnji pomak Hrvatske na ljestvici lakoće poslovanja za sedam mjesta.

Iz HUP-a međutim kažu da izvješće ukazuje kako pomak nije učinjen u pokazateljima suštinski važnim za snažniji rast gospodarstva.

"Vlada radi pomake, no moramo snažnije adresirati barijere na koje ukazuje gospodarstvo i koje su stvarne prepreke rastu - stabilnost poslovnog i zakonodavnog okruženja, učinkovito pravosuđe i efikasna javna uprava te uklanjanje brojnih birokratiziranih procesa kao i daljnje troškovno rasterećenje“, ističu poslodavci.

Burilović: Pomak je potvrda da idemo u pravom smjeru

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović ocijenio je kako je pomak na ljestvici Doing Business potvrda da zemlja ide u dobrom smjeru.

''Nakon poboljšanja pozicije Hrvatske na 'tablici' ekonomskih sloboda prije nekoliko tjedana, ovaj pomak je još jedna potvrda kako idemo u pravom smjeru i ona svakako veseli", istaknuo je Burilović.

To treba biti dodatan poticaj i jasan znak kako se može napredovati, ali i upozorenje na hrvatske najslabije strane i konkurentske nedostatke, napomenuo je.

"Znamo da je lanac snažan koliko mu je snažna najslabija karika, a određeni detalji iz 'Doing Business' poretka jasno upućuju na naše najveće slabosti – poput ishođenja građevinskih dozvola i sličnog", istaknuo je Burilović napominjući da Komora sa svoje strane radi uporno i predlaže rješavanje i tih nedostataka kako bi idućih godina konačno i pretekli naše najbliže konkurente.

Plenković: 'Hrvatska je napredovala, ali potrebni su daljnji iskoraci'

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako je Hrvatska ostvarila napredak u najnovijem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja 'Doing Business', no kako je potrebno napraviti iskorake u unaprjeđivanju različitih aspekata poslovanja kako bismo po različitim kriterijima bili još više na ljestvici

"Ostvarili smo napredak i po nizu kriterija koje ova kategorizacija prati", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je i kako je Hrvatska nedavno zabilježila i pozitivan pomak, sa 68. na 63. mjesto, u izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma.

"U svakom slučaju, trebamo i dalje napraviti iskorake u unaprjeđivanju različitih aspekata poslovanja kako bismo po različitim kriterijima bili još više na ljestvici i time na neki način poboljšavali i poslovnu klimu, privlačili investicije i bili jedno pouzdano pravno, porezno ozračje za daljnja ulaganja", kazao je Plenković.

Nakon objave izvješća "Doing business 2020", Svjetska je banka u četvrtak priopćila da je Hrvatska provela tri reforme. Olakšala je pokretanje poslovanja tako što je ukinula rezervaciju imena tvrtke i dobivanje potpisa direktora kao uvjete za registraciju društva te je smanjila minimalni iznos temeljnog kapitala. Ishođenje građevinskih dozvola je pojeftinilo jer je smanjen vodni doprinos za gradnju skladišta.

Prijenos prava vlasništva sada je lakši jer je smanjen porez na promet nekretnina, a skratilo se i vrijeme potrebno za prijenos prava vlasništva na nekretninama. No, Hrvatska je isto tako otežala pristup kreditnim informacijama jer je obustavila davanje kreditnih podataka o fizičkim osobama, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 22:51