Grupacija u problemima

Dogus Grupa prodaje više hotela na ekskluzivnim lokacijama, među njima i Villu Dubrovnik?

Standard&Poor ocijenio je da grupacija u 2019. neće moći ispuniti financijske obveze bez prodaje imovine
Soba u Villi Dubrovnik
 Admir Buljubašić / CROPIX

Dogus Grupa turskog milijardera Ferita Sahenka u potrazi je za kupcem svojih luksuznih hotela koje ima u Europi, a među kojima je i Villa Dubrovnik, piše Bloomberg.

Na prodaju hotela (s cijenom većom od 8.000 eura po noći) turskog tajkuna tjeraju dugovi i ekonomska kriza u Turskoj, a kako piše u posljednjem financijskom izvještaju kompanije, “na Dogus utječe inflacija i pad vrijednosti lire”.

Uz to, agencija Standard&Poor ocijenila je da grupacija nije sposobna za planirano refinanciranje, a sumnja i da će sljedeće godine uspjeti ispuniti financijske obveze bez prodaje imovine.

- Prema našim saznanjima, Dogus u 2019. ima detaljan plan prodaje svojih nekretnina za otprilike 500 milijuna eura, a većina njih nalazi se izvan Turske – objavili su analitičari S&P-a.

Uz Villu Dubrovnik, grupacija, kako tvrde upućeni, prodaje i talijansku Palaču Capri, Grand Hyatt u Istanbulu, madridski Hotel Villa Magna te Aldrovandi Villa Borghese Hotel u Rimu, a vjerojatno će se ti hoteli, koji su nekoć bili u vlasništvu bogatih obitelji, prodati individualno, a ne kao portfelj. Iako javnosti nisu poznata imena potencijalnih kupaca, navodno se radi o bogatašima iz Portugala, Španjolske, Italije, Azije i Bliskog istoka.

Sahenk je ranije bio najbogatiji čovjek Turske te je nakon prodaje svog udjela u drugoj najvećoj turskoj privatnoj banci Turkiye Garanti Bankasi ulagao u hotele, marine i restorane. No, Dogus je upao u dugove te je stoga bio prisiljen na prodaju svoje imovine. Primjerice, prodano je 17 posto u grupi d.ream International (koja posjeduje restorane), a u Istanbulu je prodao 313 milijuna eura vrijednu imovinu.

Ukupni dugovi grupacije ove su godine narasli na vrtoglavih 5,7 milijardi dolara, a prema S&P-u, u 2019. na naplatu stiže 73 milijuna eura, a u sljedeće dvije godine dug će se popeti za još 253 milijuna eura.

U svibnju je Europska banka za obnovu i razvoj za 70 milijuna eura preuzela udjel od 25 posto u Dogusovom D Marinasu, odnosno u deset marina koje se nalaze na obalama Hrvatske, Grčke i Turske.

U Dogus grupi nisu željeli podrobnije komentirati informacije s Bloomberga, samo su odgovorili "da je riječ o nagađanjima i staroj vijesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:05