NOVO POGLAVLJE

Dogovor o podjeli medijskog diva: Kontrolu nad Politicom, Business Insiderom i listovima Bild i Die Welt imat će jedan čovjek

U Axelu Springeru nisu željeli komentirati informaciju o prodaji

Sjedište izdavačke kuće Axel Springer, Berlin, Njemačka

 /Imagebroker/heinz Krimmer/imagebroker/profimedia

Njemački milijarder Mathias Doepfner i američki investicijski fond KKR postigli su ovog ljeta dogovor o podjeli medijskog diva Axela Springera, rekao je upućeni izvor, a Financial Times piše da bi Doepfner trebao zacementirati kontrolu nad informativnim portalima Politico i Business Insider i listovima Bild i Die Welt.

Američki fond preuzeo bi prema tom dogovoru većinsku kontrolu nad Springerovim profitabilnim poslovanjem s malim oglasima, a Doepfner bi zacementirao kontrolu nad medijskim poslovanjem, uključujući američke informativne portale Politico i Business Insider i njemačke listove Bild i Die Welt, prema izvješću Financial Timesa od subote.

Doepfner je Politico kupio 2021. godine za otprilike milijardu dolara.

Axel Springer vrijedan je prema dogovoru Doepfnera i KKR-a 13,5 milijardi eura, a više od 10 milijardi eura otpada na poslovanje s malim oglasima, izvijestio je u subotu Financial Times.

image

CEO grupe BILD Claudius Senst, njemački savezni kancelar Olaf Scholz, CEO medijske grupe Mathias Doepfner na crvenom tepihu na gala događaju BILD100 izdavačke grupe Axel Springer u zgradi njezinog sjedišta u Berlinu

John Macdougall/Afp

Procjena nije konačna, ali bi brojka mogla biti ‘tu negdje‘, rekao je izvor za Reuters.

Podjela Axela Springera označila bi novo poglavlje u petogodišnjem partnerstvu Doepfnera i američkog fonda, koji zajedno s kanadskim mirovinskim fondom CPPIB-om KKR diži 48,5 posto udjela u poslovanju sa sjedištem u Berlinu, piše FT.

KKR i CPPIB istodobno bi se riješili ‘prtljage‘ koja prati Springerovo medijsko poslovanje, uključujući tvrdnje o seksualnom uznemiravanju i optužbe o uplitanju Doepfnera u uredničku nadležnost.

Doepfner je trenutno član odbora Netflixa i Warner Music Groupa, a želi proširiti poslovanje na medijskom tržištu na engleskom jeziku, posebno u SAD-u, napominje FT.

Ljetni dogovor trebao bi biti uvršten na dnevni red nadzornog odbora, zakazan idući tjedan, rekao je izvor za Reuters. Ugovor bi mogao biti dovršen za nekoliko mjeseci, a javnost bi mogla biti obaviještena idući tjedan, dodao je izvor.

U Axelu Springeru nisu željeli komentirati informaciju o prodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 15:33