LASKAVE TITULE

Dodijeljene nagrade u velikom izboru najboljeg hrvatskog grada: Pogledajte gdje se najbolje živi i radi!

U Varaždinu se najbolje živi, Samobor je opet najbolji za biznis, a Velika Gorica za mlade

Zajednička fotografija dobitnika

 Tomislav Kristo/Cropix

U Varaždinu, Rovinju i Krku najbolje se živi, a u Samoboru, Svetoj Nedelji u Malom Lošinju najbolje razvija gospodarstvo. To su najvažniji ishodi ovogodišnjeg, četvrtog izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos što je večeras okončan proglašenjem pobjednika u Novome Vinodolskom.

Ukupno je 11 gradova ponijelo titulu najboljega grada u pet kategorija, od kojih su se u tri pobjednici birali u tri konkurencije, veliki (iznad 35 tisuća stanovnika), srednji (od deset do 35 tisuća) i mali gradovi s najviše deset tisuća stanovnika.

image

Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina

Tomislav Kristo/Cropix

U kategoriji kvalitete života Varaždin je trijumfirao u konkurenciji velikih gradova ispred Samobora, Velike Gorice, Čakovca i Zagreba koji su ušli u završnicu izbora. Varaždin među velikim gradovima ima najveća izdvajanja za sport iskazana kroz pripadajući udjel od 13,65 posto ukupnog gradskog proračuna i najveći prosječni broj zaposlenih (610) na 1000 stanovnika.

Krk i Rovinj

Rovinju su u konkurenciji srednjih gradova u završnici izbora društvo pravili Labin, Poreč, Sveta Nedelja i Zaprešić, a Krk je trijumfirao ispred Novigrada, Malog Lošinja, Supetra i Raba. Krk i Rovinj ponovili su izbor najboljih gradova po kvaliteti života iz prošle godine.U završnici izbora najboljega velikoga grada za gospodarstvo Samobor je nadmašio Krapinu, Koprivnicu, Pulu i Varaždin. Samobor je time ponovio trijumf u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova iz prošle godine s 'adutima' kao što su dosegnuti iznos od 41.000 kuna prosječnog dohotka po stanovniku, ostvarenim prosjekom od 3,4 milijuna kuna prihoda po zaposlenome u gradskoj upravi i pokazateljem nezaposlenosti od 20 nezaposlenih na 1000 stanovnika. Uz to, u Samoboru nema prireza.

image

Goran Ogurlić i Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa

Tomislav Kristo/Cropix

Sveta Nedelja, obranivši naslov najboljega srednjega grada za gospodarstvo, ostvarila je teško dostižan doseg u ovome izboru. Naime, otkako se organizira izbor najboljih gradova Jutarnjeg lista i partnera, Sveta Nedelja redovito pobjeđuje u konkurenciji srednjih gradova, u kategoriji gospodarstvo. Aktualni pobjednik u ovoj konkurenciji, sjedište nekih od novih perjanica hrvatskoga gospodarstvo poput Rimac Automobila, Medical Intertradea i Stanića, redovito je imao najbolje ukupne pokazatelje 14 kriterija koji su razmatrani u rangiranju srednjih gradova.

Detaljna analiza

Mali Lošinj prvi je put odnio naslov najboljega grada za gospodarstvo u konkurenciji gradića, a u završnici je pobijedio Hvar, Krk, Komižu i Varaždinske Toplice.

image

Goran Ogurlić i Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice

Tomislav Kristo/Cropix

Najbolji gradovi za obrazovanje, demografiju i mlade su Velika Gorica, Labin i Cres. Konkurenciju Velikoj Gorici u izboru velikih gradova pravili su Bjelovar, Čakovec, Pazin i Šibenik koji je u ovome izboru bio najbolji prošle godine. U velikogoričkim vrtićima osiguran je odgajatelj na petero djece. S proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 46 posto, Velika Gorica je među deset najbolje rangiranih velikih gradova prema tom pokazatelju.

image

Nataša Tramišak i Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice

Tomislav Kristo/Cropix

Labin je u društvu srednjih gradova u završnici nadmašio Poreč, Rovinj, Umag i Crikvenicu. Cres je treću godinu zaredom najbolji grad za obrazovanje, demografiju i mlade među našim gradićima, a ove godine trijumfirao je ispred Buja, Krka, Komiže i Novigrada.

image

Tamara Perko i Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja

Tomislav Kristo/Cropix

U dvije preostale kategorije izbora najboljih gradova birao se samo jedan pobjednik. Riječ je o izboru grada koji je u posljednje četiri godine ostvario najveći napredak u kvaliteti života i najuspješnijoj gradskoj upravi u povlačenju novca iz fondova Europske unije.

Križevci su prvi grad u Hrvatskoj koji je ponio naslov sredine koja je ostvarila najveći napredak u kvaliteti života. Naime, ta je kategorija izbora ove godine prvi put birana, a Križevcima su u završnici društvo pravili Klanjec, Metković, Sinj i Sisak.

image

Marija Pulic Drljača i Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca

Tomislav Kristo/Cropix

Najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU drugu godinu zaredom je Virovitica, koja je završnici nadmašila Beli Manastir, Petrinju, Rijeku i Zagreb. Kriteriji za rangiranje gradova u povlačenju novca iz fondova EU bili su prosjek osiguranog novca iz tog izvora po stanovniku i udio grada u ukupno povučenim sredstvima naših gradova iz fondova Europske unije.

I ovogodišnji izbor najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos rađen je primjenom više desetina različitih kriterija za rangiranje gradova pa je tako u kategoriji kvalitete života promatrano čak 29 pokazatelja, od ekonomskih i proračunskih, preko demografskih do kriterija razine zaštite okoliša. Takva detaljna analiza potvrda je da će ovaj izbor i ubuduće biti vjerodostojan i precizan odgovor na pitanje koje su gradske sredine u nas najuspješnije u podizanju kvalitete življenja i standarda građana.

Tko su bili finalisti, a tko je na kraju pobijedio po kategorijama

KATEGORIJA KVALITETA ŽIVOTA
MALI GRAD
Krk
Novigrad
Mali Lošinj
Supetar
Rab
SREDNJI GRAD
Rovinj
Zaprešić
Poreč
Sveta Nedelja
Labin
VELIKI GRAD
Varaždin
Zagreb
Čakovec
Samobor
Velika Gorica

KATEGORIJA NAJVEĆI NAPREDAK U KVALITETI ŽIVOTA
Križevci
Metković
Sinj
Klanjec
Sisak

KATEGORIJA GOSPODARSTVO
MALI GRAD
Mali Lošinj
Krk
Hvar
Komiža
Varaždinske Toplice
SREDNJI GRAD
Sveta Nedelja
Rovinj
Poreč
Umag
Dugo Selo
VELIKI GRAD
Samobor
Varaždin
Pula
Krapina
Koprivnica

KATEGORIJA OBRAZOVANJE I MLADI
MALI GRAD
Cres
Krk
Buje
Novigrad
Komiža
SREDNJI GRAD
Labin
Crikvenica
Poreč
Rovinj
Umag
VELIKI GRAD
Velika Gorica
Čakovec
Pazin
Šibenik
Bjelovar

KATEGORIJA - POVLAČENJE NOVCA IZ FONDOVA EU
Virovitica
Rijeka, Beli Manastir,
Zagreb, Petrinja

U nastavku pročitajte tekstualni prijenos dodjela nagrada 'Najbolji grad 2021.'

-------------------------

19:42 Proglašenjem najboljih EU projekata hrvatskih županija za 2021. završeno je svečano proglašenje najboljih gradova i EU županijskih projekata u hotelu Wyndham Grand Novi Vinodolski.

-------------------------

19:40 Nakon proglašenja najboljih gradova za 2021., na svečanosti u hotelu Wyndham Grand Novi Vinodolski Resort uslijedilo je predstavljanje kandidata za najbolje EU projekte hrvatskih županija i proglašenje pobjednika.

image

Pobjednički projekt Poboljšanje uvjeta pri pružanju primarne zdravstvene zaštite Vukovarsko-srijemske županije

Tomislav Kristo/Cropix

U kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U kategoriji doprinos prekograničnoj suradnji pobjednik je projekt Key Q Kultura i turizam kao ključevi kvaliteti za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske Istarske županije. Projekt Bluemed Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije pobjednik je u kategoriji najboljeg EU projekta u kategoriji doprinosa znanosti i inovacijama. Renew Heat, projekt Karlovačke županija pobjednik je u kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom poduzetništvu. Renew Heat proglašen je i za pobjednika u ovome izboru i prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista. U glasovanju je sudjelovalo oko deset tisuća građana.

-----------------------

19:32 Nakon proglašenja najboljih gradova za 2021., na svečanosti u hotelu Wyndham Grand Novi Vinodolski Resort uslijedilo je predstavljanje kandidata za najbolje EU projekte hrvatskih županija i proglašenje pobjednika. U kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom lokalnoj i regionalnoj zajednici je projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

-----------------------

19:24 Varaždin je najbolji veliki grad po kvaliteti život u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos za 2021.. Nagradu je preuzeo gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

------------------------

19:20 U konkurenciji srednjih gradova kategorije kvaliteta života izbora najboljih gradova ovogodišnji pobjednik je Rovinj. Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, preuzevši nagradu, izrazio je zadovoljstvo što je Rovinj i na ovaj način, ne samo, istaknuo je, kao turistička destinacija, prepoznat i istaknut.

image

Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja

Tomislav Kristo/Cropix

-------------------------

19:15 Kategorija kvaliteta života završna je u večerašnjem proglašenju najboljih gradova za 2021. u Novome Vinodolskom. U konkurenciji malih gradova ove kategorije pobjednik je grad Krk. Nagradu je preuzeo predsjednik Gradskog vijeća Krka Nikša Franov.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Ova nagrada je zaista kruna svih nagrada u okviru izbora najboljih gradova. Vjerojatno su samo nijanse odlučivale o pobjedniku. Krk je po svim pokazateljima u vrhu malih gradova, i po demografiji, i po gospodarstvu i po drugim područjima - istaknuo je Nikša Franov po preuzimanju nagrade.

-------------------------

19:09 Nakon kategorije demografija, obrazovanje, socijalna politika i mladi, na proglašenju najboljih gradova za 2021. uslijedio je izbor najboljeg grada u ostvarenome napretku u kvaliteti života. Pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova su Križevci.

- Kada ste u okruženju Koprivnice, Varaždina, Bjelovara i drugih gradova koji su ovdje također nominirani, morate biti ponosni kao pobjednik. Križevčani zaslužuju najbolje i zato smo tu - naglasio je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn po preuzimanju nagrade.

--------------------------

19:05 Velika Gorica pobjednik je izbora najboljih velikih gradova u kategoriji demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika. Preuzimajući nagradu, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar upozorio je kako se iz velikogoričkog proračuna oko 40 posto novca izdvaja za obrazovanje, demografiju i mlade.

-------------------------

19:00 U konkurenciji srednjih gradova kategorije demografija, obrazovanje, socijalna politika i mladi ovogodišnji pobjednik je Labin. Gradonačelnik Labina Valter Glavičić naglasio je po preuzimanju nagrade da je cilj svih gradskih uprava zadržati život u svojim sredinama.

image

Goran Ogurlić i Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

Tomislav Kristo/Cropix

--------------------------

18:56 Nakon kategorije gospodarstva, na svečanosti proglašenja najboljih gradova za 2021. uslijedila je kategorija obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi. Prva je na redu konkurencija malih gradova, do deset tisuća stanovnika. Pobjednik za 2021. je grad Cres. Nagradu je iz ruku glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića preuzeo gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

--------------------------

18:50 Najbolji veliki grad za gospodarstvo u izboru najboljih gradova za 2021. je Samobor. U konkurenciji su još bili Koprivnica, Pula, Krapina i Čakovec.

image
Tomislav Kristo/Cropix

--------------------------

18:44 Sveta Nedelja četvrti je put zaredom pobjednik izbora najbolji srednji grad u gospodarstvu. Preuzimajući nagradu na svečanosti proglašenja pobjednika izbora najboljih gradova za 2021., gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec izrazio je zahvalnost poduzetnicima Svete Nedelje na ovome priznanju.

- Poduzetnici su ti koji nas dižu, koji i mene plaćaju. Drago mi je da je Dugo Selo ušlo u završnicu ovog izbora, čestitam i drugima koji su nam bili konkurenti u samoj završnici ovog izbora - istaknuo je Zurovec po preuzimanju nagrade.

-----------------------------

18:40 U kategoriji najbolji mali grad za gospodarstvo pobjednik ovogodišnjeg izbora najboljih gradova je Mali Lošinj. Nagradu je gradonačelnici Malog Lošinja Ani Kučić uručila predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

- Šok i nevjerica, iznimno mi je drago preuzeti ovo priznanje jer je ono vjetar u leđa svima nama u jednom malom, otočnom gradu koji se trudimo osigurati gospodarstvenicima i građanima što bolje uvjete - kazala je Ana Kučić po preuzimanju nagrade za najbolji mali grad u gospodarstvu.

-----------------------------

18:36 Najbolji grad u povlačenju novca iz fondova Europske unije za 2021. je Virovitica. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin primio je ovo priznanje iz ruku ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak.

- Ovo je veliko priznanje, gledajući sve ove EU projekte koji su nominirani moram reći da oni pokazuju da se našim ljudima koji odlaze u druge dijelove EU šalje poruka kako i ovdje možemo stvoriti život kakav traže izvan Hrvatske - istaknuo je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin po preuzimanju nagrade za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fondova.

-----------------------------

18:33 Nakon pozdravnih riječi organizatora i gostiju skupa na kojem će biti proglašeni najbolji gradovi za 2021., tijek i način izbora predstavili su predstavnici portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos Zdravko Ivić i Ante Šalinović.

- Ovo je već četvrti izbor najboljih gradova i došli smo u situaciju da možemo ocijeniti i napredak u kvaliteti života u gradovima, stoga smo uveli i tu kategoriju u izboru - istaknuo je Zdravko Ivić. Ante Šalinović ustvrdio je kako se jedan od najvećih izazova u rangiranju gradova nalazio u svođenju prikupljenih podataka u ravan koja bi omogućila objektivni pokazatelj ili metriku. Osvrnuvši se na kategoriju kvalitete života u izboru najboljih gradova, Šalinović je skrenuo pozornost na nalaz da je ocjena građana o kvaliteti života u njihovim sredinama u porastu od 2018.

image

Boris Miletić

CROPIX

- Kada pogledamo da ocjena građana o kvaliteti života u njihovim sredinama iznosi 3,2, možemo izraziti zadovoljstvo takvim ishodom. Time je stečena baza za daljnji iskorak u podizanju kvaliteti života građana, što je izazov za sve uprave gradova - ustvrdio je Šalinović, nakon čijeg će izlaganja početi proglašenje najboljih gradova.

-------------------------

18:22 Sudionike skupa u hotelu Wyndnham uvodno je pozdravila i predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Tamara Perko.

- HBOR financira zaista puno vrsta projekata u lokalnoj samoupravi, od bolnica i komunalne infrastrukture do projekata u turizmu. Kontinuirano radimo na smanjenju kamatnih stopa i razvijanju novih financijskih proizvoda, a ono što u ovome trenutku držimo jako bitnim je priprema projekata gdje također nudimo konzultantsku pomoć i pozivam vas da nam se obratite za pomoć, na raspolaganju smo - istaknula je Tamara Perko.

----------------------------

NOVO 18:17 Nakon Ogurlića i Labusa sudionike skupa uvodno je pozdravio i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

image

Danijel Marušić

Tomislav Kristo/Cropix

- I ovom prilikom bih se zahvalio Jutarnjem listu i partnerima na organizaciji ove hvalevrijedne inicijative i izrazio zadovoljstvo kvalitetom izbora najbolji EU projekt - kazao je Marušić. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak u svome je izlaganju sudionicima skupa u hotelu Wyndham poručila.

- Vrlo je važno da imamo ovakve izbore, ne samo zbog potrebe da se naši gradovi natječu između sebe nego i da nastoje biti što bolji u upravljanju na korist svojih građana - istaknula je ministrica Tramišak. Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, dodala je Nataša Tramišak, partner je svim gradovima i županijama u ravnomjernom regionalnom razvoju i što uspješnijem povlačenju novca iz EU fondova.

----------------------------------

18:12 Skupu u hotelu Wyndham nazočan je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Konferenciju je uvodnim riječima otvorio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

image

Goran Ogurlić

Tomislav Kristo/Cropix

- Impresivno je gledati rast kvalitete života u hrvatskim gradovima kroz pokazatelje koje smo dobili u našem istraživanju i rangiranju gradova. Kada govorimo o nagradi za najbolje EU projekte hrvatskih županija, cilj nam je podići svijest o važnosti korištenja novca iz fondova Europske unija, a tu smo također mogli vidjeti impresivne rezultate naših županija kada smo analizirali njihove EU projekte - kazao je glavni urednik Jutarnjeg lista, nakon kojeg se sudionicima konferencije obratio, u ime Udruge hrvatskih gradova Alan Labus.

image

Oleg Butković, Natasa Tramišak i Ana Hanžeković Krznarić

Tomislav Kristo/Cropix

- Nadam se da će jedan od naših gradova u budućnosti postati hrvatski Beč, jer je Beč godinama najbolji grad po ocjenama kvalitete života u svijetu - kazao je Labus, izaslanik predsjednika Udruge hrvatskih gradova i gradonačenika Zaprešića Željka Turka.

---------------------------

18:04 U hotelu Wyndham Grand Novi Vinodolski Resortu počelo je svečano proglašenje najboljih gradova za 2021. u izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Uz predstavnike organizatora izbora, gradonačelnike kandidiranih gradova, čelnike Udruge hrvatskih gradova i ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Natašu Tramišak, skupu u hotelu Wyndham nazočni su i predstavnici hrvatskih županija čiji su projekti financirani iz fondova Europske unije uvršteni u završnicu izbora najbolji EU projekt kojeg Jutarnji list organizira u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija i portalom Župan.hr.. Večeras će biti proglašen i najbolji EU projekti hrvatskih županija za 2021..

---------------------------

Gdje se najbolje živi u Hrvatskoj? U Varaždinu, Rovinju ili Krku? Je li Sveta Nedjelja najbolje mjesto za razvoj gospodarstva? Koji su najbolji gradovi za obrazovanje, demografiju i mlade?

Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo dobiti odgovor nakon okončanja ovogodišnjeg, četvrtog izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos koji će biti održan večeras u Novome Vinodolskom.

Ukupno 11 gradova ponijet će titulu najboljega grada u pet kategorija, od kojih će se u tri pobjednici birati u tri konkurencije, veliki (iznad 35 tisuća stanovnika), srednji (od deset do 35 tisuća) i mali gradovi s najviše deset tisuća stanovnika.

Na današnjem proglašenju najboljih gradova u Novom Vinodolskom bit će proglašen i najbolji grad u povlačenju novca iz fondova Europske unije. Kandidati su Virovitica, prošlogodišnji pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova, Beli Manastir, Petrinja, Rijeka i Zagreb.

I ovogodišnji izbor najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos rađen je primjenom više desetina različitih kriterija za rangiranje gradova pa je tako u kategoriji kvalitete života promatrano čak 29 pokazatelja, od ekonomskih i proračunskih, preko demografskih do kriterija razine zaštite okoliša. Takva detaljna analiza potvrda je da će ovaj izbor i ubuduće biti vjerodostojan i precizan odgovor na pitanje koje su gradske sredine u nas najuspješnije u podizanju kvalitete življenja i standarda građana.

image

NAJBOLJI GRAD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:00