Osigurao HBOR

Dodatnih 213 milijuna kuna za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora

Sredstva financijskog instrumenta namijenjena su ulaganjima koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije od najmanje 50% na godišnjoj razini
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Hrvatska banka za obnovu i razvitak osigurala je dodatnih 212,8 milijuna kuna za provedbu financijskog instrumenta „ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“. Ovim povećanjem ukupno je javnom sektoru stavljeno na raspolaganje više od 400 milijuna kuna izuzetno povoljnih sredstava. Naime, zbog velike potražnje i interesa, inicijalno osiguran iznos od 190 milijuna kuna u vrlo kratkom roku je u cijelosti iskorišten.

Sredstva financijskog instrumenta „ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“ namijenjena su ulaganjima koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije od najmanje 50% na godišnjoj razini. Odobravaju se po kamatnim stopama 0,1; 0,25 ili 0,5 posto godišnje ovisno o stupnju razvijenosti područja na kojem se projekt provodi te bez naplate uobičajenih bankarskih naknada. Korisnici mogu biti subjekti javnog sektora kojima je, prije podnošenja zahtjeva za kredit, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo Odluku o financiranju projekta bespovratnim sredstvima u sklopu natječaja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

„Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima provedbe ovog programa te zahvaljujem Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU što su nam odobrili dodatna sredstva. Uskoro će i poduzetnicima biti na raspolaganju povoljna sredstva za ulaganja u energetsku učinkovitost, ali i više od 2 milijuna eura sredstava ELENA programa koja će omogućiti privatnim i javnim investitorima besplatne usluge izrade potrebne projektne dokumentacije za ulaganje u energetsku učinkovitost“, istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

HBOR provodi 5 financijskih instrumenata putem kojih je poduzetnicima i javnom sektoru do sada odobreno više od 750 milijuna kuna te je na ovom području jedna od najuspješnijih razvojnih banaka u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:34