Važan korak

Dobrobit dioničara više nije najvažniji cilj vodstvu najvećih svjetskih kompanija

I prije pojave ovog dokumenta pojavila se teza da bi trebalo promijeniti narav kapitalizma iz stvaranja bogatstva u njegovu pravilnu raspodjelu
Jeff Bezos predstavio je Blue Moon
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

“Američki san je i dalje živ, ali se istrošio”, izjavio je Jamie Dimon, čelni čovjek moćne banke JPMorgan Chase & Co. i predsjedavajući skupine Business Roundtable (BR). A BR je, kako piše na njihovoj web stranici, udruga čelnih osoba američkih vodećih kompanija koja radi na uspješnosti američke ekonomije i povećanju mogućnosti za sve Amerikance kroz razumnu javnu politiku. Dakle, crème de la crème još uvijek najveće svjetske privrede. Njih 181 je potpisalo dokument “O svrsi korporacije” koji iz temelja mijenja stav moćnog biznisa prema svojoj ulozi u društvu.

Zašto je to važno?

Neka to objasni Darren Walker, predsjednik fondacije Ford: “Ovo je velika vijest jer je važnije nego ikad da se biznis u 21. stoljeću fokusira na stvaranje dugotrajne vrijednosti za sve čimbenike te da se okrene izazovima s kojima se suočavamo što će za rezultat imati zajednički prosperitet i održivost za poslovanje i za društvo”. Axios, koji je objavio sve detalje, reći će da je riječ o “malom, simboličnom, ali važnom koraku”, dodajući da su poslovni moćnici proširili svoju misiju koja se više na fokusira samo na stvaranje bogatstva već uključuje i cijeli niz novih ciljeva, od skrbi za zaposlenike do pomaganja zajednicama u kojima djeluju.

Što je šira slika?

Dokument, kao većina ozbiljnih, je kratak: 314 riječi ili 2072 slovna znaka. Kraći novinski tekst. Ali zato nabijen sadržajem. Evo sažetka: “Amerikanci zaslužuju ekonomiju koja omogućuje da svaka osoba uspije napornim radom i kreativnošću napreduje i živi smislen i dostojanstven život”. Tržišna ekonomija je i dalje condicio sine qua non, kompanije ima zasebne interese, ali dijele zajedničke: kupcima jamčiti vrijednost, ulagati u zaposlenike, pošteno i etično se odnositi prema dobavljačima, podržavati zajednice u kojima djelujemo i zaključno, stvarati dugoročnu vrijednost za dioničare. Završna rečenica: “Svaki od čimbenika je bitan. Obvezujemo se jamčiti vrijednost svakome od njih, za budući uspjeh naših tvrtki, naših zajednica i naše zemlje”. Sam BR upozorava da je riječ o ozbiljnom obratu u korporativnom poimanju svoje uloge. Navode tako da su u svim svojim objavljenim stajalištima od 1997. godine isticali da su interesi dioničara na prvom mjestu. Sad su na zadnjem.

Kapitalizam je u problemima i nužna mu je promjena. I prije pojave ovog dokumenta pojavila se teza da bi trebalo promijeniti narav kapitalizma iz stvaranja bogatstva u njegovu pravilnu raspodjelu. Nisu tako davno na ulicama američkih gradova prosvjedovali ljudi - nazivajući se 99 posto - tražeći upravo to, da 1% prestane zgrtati samo za sebe. Ovaj bi pristup mogao biti odgovor. Ako ne ostane samo na riječima. I prelije se barem na EU, ako već na Kinu ne može. Tamo se za sve brine Partija. David Ignatius iz Washington Posta govori o “dosad najglasnijem pozivu na reformu” koji dolazi iz nukleusa kapitalističkog sustava. Mohamed El-Erian iz ekonomskog tima predsjednika Baracka Obame tvrdi kako dokument zrcali rastući konsenzus o važnosti inkluzivnijeg kapitalima”. S druge strane Farhad Manjoo iz New York Timesa piše kako “američki ekonomski titani žele da znate kako se oni uistinu brinu. Sumnjajte”. Larry Summers, ministar financija u vladi Billa Clintona, smatra da je riječ o pokušaju da se izbjegnu potrebne porezne i regulatorne reforme. Koje kane provesti Elizabeth Warren i Bernie Sanders ako pobjede na predsjedničkim izborima. Uvijek pozitivno gledam na pokušaj poboljšanja sustava. A što vi mislite? Javite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Hvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:23