UČVRSTILI POLOŽAJ

Dobri rezultati, rast prihoda 2,8%, EBITDA 1,1% unatoč izazovnom poslovnom okruženju

U prvih devet mjeseci 2022. godine dodatno su poboljšali korisničko iskustvo i učvrstili lidersku poziciju mreže

Hrvatski Telekom

 HT

Unatoč makroekonomskim izazovima, inflatornim pritiscima i dosad neviđenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom ostvario je dobre poslovne rezultate.

U devet mjeseci 2022. godine organski prihod rastao je za 2,8% na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Organska EBITDA AL u trećem tromjesečju 2022. godine bila je manja za 2,2%, zbog viših troškova energije i inflatornih pritisaka na operativne troškove, dok je gledajući svih devet mjeseci 2022. zabilježen rast od 1,1% na 2,2 milijarde kuna, zbog dobrih rezultata u prvoj polovici 2022. godine.

U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6%, kao rezultat niže EBITDA AL-a i povećane amortizacije, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U devet mjeseci 2022. godine organska neto dobit rasla je za 19,7% na 525 milijuna kuna, prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine nakon što je u prvoj polovici 2021. godine bila na vrhuncu.

Organska ulaganja dosegla su 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prvenstveno je odraz drugačije sezonalnosti razvoja mreže, pri čemu se radi o i dalje daleko najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji.

„Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, inflatornim pritiscima i dosad nezapamćenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom zabilježio je dobre poslovne rezultate. U prvih devet mjeseci 2022. godine dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo, učvrstili lidersku poziciju mreže te smo predano nastavili sa svojim ulaganjima i izgradnjom optičke i 5G mreže u cijeloj Hrvatskoj, pružajući potporu rastućoj potrebi hrvatskog društva i gospodarstva za digitalizacijom. Gledajući naprijed, očekujemo da će se izazovno okruženje i inflatorni pritisci nastaviti u zadnjem tromjesečju ove godine, utječući na našu profitabilnost te godinu očekujemo zaključiti na sličnim razinama kao 2021. Međutim, zahvaljujući našim čvrstim temeljima, i u ovom turbulentnom i volatilnom okruženju nastavit ćemo uspješno upravljati poslovanjem te stvarati vrijednost za gospodarstvo, društvo i svoje dioničare”, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Najbolja mobilna i fiksna mreža i najbrža 5G mreža

Hrvatski Telekom učvrstio je svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem dvije umlautove „Best in Test” nagrade za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kvaliteta mobilne mreže HT-a dodatno je potvrđena osvajanjem Ookla Speedtest nagrade za najbržu 5G mrežu. Nagrade su odraz sustavnog poboljšanja korisničkog iskustva kako mobilne tako i fiksne širokopojasne mreže te najvećeg zadovoljstva korisnika.

HT je i dalje usredotočen na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, posebno optičke i 5G mreže, koje su okosnica digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva. Sukladno tome, HT-ova 5G mreža pokriva gotovo 100 gradova diljem Hrvatske i više od 2 milijuna ljudi. Istodobno, HT-ova FFTH mreža ostvarila je stopu rasta od 17% u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano optičko povezivanje za pola milijuna kućanstava.

Potpisan novi Kolektivni ugovor

Hrvatski Telekom, Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi Kolektivni ugovor koji je na snazi od listopada 2022. do kraja 2023. godine. HT je novim Kolektivnim ugovorom potvrdio status najpoželjnijeg poslodavca u telekomunikacijskoj industriji, osiguravši svojim zaposlenicima najvišu razinu socijalnih i materijalnih prava. U okviru novog Kolektivnog ugovora, koristeći među ostalim i mjere Vlade Republike Hrvatske, HT je povećao prosječna primanja svakog zaposlenika za ukupno 1.000 kuna neto mjesečno. Kolektivni ugovor uključuje i socijalnu komponentu, koja zaposlenicima s najnižim neto plaćama, a koji su najviše pogođeni inflacijom, osigurava najviša prosječna povećanja primanja.

Sklopljen Sporazum o glavnim uvjetima za prvi korporativni vPPA u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom i Liburana d.o.o., u stopostotnom vlasništvu društva Professio Energia d.d., sklopili su Sporazum o glavnim uvjetima za prvi korporativni virtualni ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (vPPA) u Hrvatskoj. Nakon potpisivanja ugovora što predstoji, predviđeno trajanje ugovora jest 10 godina. Nakon sklapanja ugovora Liburana/Professio Energia d.d. izgradit će vjetroelektranu ‘Mazin Gračac‘, koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora u količinama od 50 GWh godišnje i koja bi s radom trebala započeti u zadnjem tromjesečju 2024. godine. Prvi korporativni PPA u Hrvatskoj označava veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan je korak prema osiguravanju potrebne energije iz obnovljivih izvora za poslovanje HT-a, a što će istodobno izravno doprinijeti i ostvarivanju ambicioznih ESG ciljeva HT-a.

Agenda održivog poslovanja

HT sustavno provodi strategiju održivog razvoja u cijelom svom ekosustavu s ciljem ostvarivanja ambicioznih ESG ciljeva te je drugu godinu zaredom osvojio nagradu Hrvatski indeks održivosti za 2022. za doprinose društvu i predanost održivom razvoju. Već gotovo dvije godine HT 100% svoje električne energije dobiva iz obnovljivih izvora te također učinkovitije upravlja mrežom, čime potiče održivo poslovanje u skladu s mjerama hrvatske Vlade te smjernicama EU za smanjenje potrošnje energije. Cilj HT-a je nastaviti pozitivno utjecati na sva ESG područja kako izravnim doprinosima tako i upravljanjem cijelim lancem vrijednosti.

Promjene u Upravi

U rujnu 2022. Marijana Bačić imenovana je novom članicom Uprave i glavnom operativnom direktoricom za poslovne korisnike (COO Business) nakon što je prethodno obnašala dužnost Potpredsjednice za korporativnu prodaju i ICT usluge u HT-u.

Veliki prinos dioničarima u devet mjeseci 2022.

Naša strategija za alokacije kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i našu namjeru da vratimo vrijednost dioničarima. Glavna skupština potvrdila je 25. travnja 2022. zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8%. Budući da smo vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, u devet mjeseci 2022. proveli smo najveći otkup dionica u povijesti Društva, odnosno kupili smo dodatnih 974.376 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 179,5 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 105,8% u odnosu na prošlu godinu. Uprava je u srpnju 2022. povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti bez smanjenja temeljnog kapitala Društva, dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo.

Zadržani izgledi za kraj godine

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, potvrđujemo izglede za 2022. godinu. Očekujemo stabilne prihode i EBITDA-u nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:03