Dodijeljene Zlatne kune

Dobitnik nagrade za životno djelo: 'Počeo sam od nule i došao do 1400 zaposlenih'

Dok su Cedevita, pobjednik u kategoriji velikih tvrtki, i zagrebački Nanobit, dobitnik Zlatne kune za srednje tvrtke, već etablirane i široj javnosti dobro poznate tvrtke, Pirić Montage osvajanjem Zlatne kune u konkurenciji malih tvrtki praktički je prvi put skrenuo pozornost na sebe
Ivan Katavić, Luka Burilović
 Bruno Konjević / CROPIX

Cedevita, Nanobit i šibenski Pirić Montage dobitnici su najprestižnijih nagrada u ovogodišnjem izboru Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore što je okončan večerašnjim proglašenjem pobjednika u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

HGK
Alan Sumina, Andrej Plenković

Dok su Cedevita, pobjednik u kategoriji velikih tvrtki, i zagrebački Nanobit, dobitnik Zlatne kune za srednje tvrtke, već etablirane i široj javnosti dobro poznate tvrtke, Pirić Montage osvajanjem Zlatne kune u konkurenciji malih tvrtki praktički je prvi put skrenuo pozornost na sebe.

Riječ je o tvrtki za usluge u konstruiranju dijelova u autoindustriji i drugim industrijama koje koriste teške materijale. Tvrtku je prije samo tri godine osnovao Benjamin Pirić.

HGK
Ida Juran, Pirić Montage

U kategoriji velikih tvrtki, uz Cedevitu, nominirani su bili i DS Smith Belišće, Đuro Đaković Montaža, Končar-Distributivni i specijalni transformatori i Maistra iz Rovinja. Riječ je o tvrtkama s najmanje 250 zaposlenih.

- Ova nagrada Cedeviti dolazi na 50.obljetnicu postojanja brenda, sve zasluge za nju idu našim djelatnicima - poručio je, preuzimajući Zlatnu kunu, direktor Cedevite Zvonimir Brekalo.

U konkurenciji srednjih tvrtki u najužem krugu konkurenciju Nanobitu pravili su Barrage iz Osijeka, Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca kod Slavonskog Broda, MMM-Vukelić iz Novske i NDK iz Štrigove.

Za 'Zlatnu kunu' u konkurenciji malih tvrtki nominirani su, uz pobjednika, bili i Calvados Club iz Splita, Microblink iz Zagreba, Pro integris iz Splita i Termostroj iz Lučkog.

Ovogodišnju Zlatnu kunu za životno djelo dobio je Ivan Katavić, vlasnik trgovačkog lanca KTC.

- Počeo sam od nule i došao do 1400 zaposlenih, milijardu i 800 milijuna godišnjeg prometa. Sada sam savjetnik u tvrtki, posao će nastaviti moji sinovi - najavio je Ivan Katavić.

U 'financijskom dijelu' ovogodišnjeg izbora Zlatne kune, najboljom bankom proglašena je Zagrebačka banka, a najboljim osiguravateljem Croatia osiguranje.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić, preuzimajući Zlatnu kunu, zauzeo se za uvođenje eura i poručio kako će bankarski sustav u Hrvatskoj sva buduća iskušenja dočekati stabilan.

HGK
Miljenko Živaljić, ZABA i ministar Darko Horvat

Za Zlatnu kunu u konkurenciji inovacija nominacije su izborili zagrebački Dizz concept, Gideon Brothers iz Osijeka i Rasco iz Kalinovca pokraj Koprivnice. Po drugi put Zlatna kuna za inovacije otišla je Rascu čiji je direktor Ivan Franičević najavio kako tvrtka radi na novom multifunkcionalnom vozilu za čišćenje prometnica, nakon što je za dva prethodna dobila Zlatnu kunu.

U završni izbor Zlatne kune za post startup ušli su AGO4 Innovative Solutions Agency04, Ars Futura, Diversitas IT sustavi i Q. Svi kandidati su iz Zagreba, a Zlatna kuna otišla Diversitas IT sustavima čiji je direktor operacija Jerko Škorić preuzeo nagradu.

Učilište Algebra dobila je ovogodišnje posebno priznanje za promicanje gospodarstva, a Specijalna bolnica Sveta Katarina iz Bračka kod Zaboka dobila je priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u zdravstvu.

HGK
Kolinda Grabar Kitarović

Vrh države predao nagrade

Dok je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović pripala čast da dodjeli nagradu za najbolju veliku tvrtku, premijer Andrej Plenković uručio je Zlatnu kunu Alanu Sumini iz Nanobita a ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat proglasio je najboljom Zagrebačku banku u konkurenciji banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 04:15