Dobro upravljanje rizicima

Dobit Zabe u godinu dana skočila za milijardu kuna

Jedan od glavni razloga značajnom povećanju dobiti najveće hrvatske banke su manja izdvajanja za potencijalne gubitke
Zagrebačka banka
 Boris Kovačev / Hanza Media

Neto dobit Zagrebačke banke lani je iznosila 1,86 milijardi kuna, što je 121,3 posto ili milijardu kuna više nego godinu raniju, pokazuje financijsko izvješće banke. Kako navodi Uprava banke, to su postigli "zahvaljujući balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu iz operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima".

Jedan od glavni razloga značajnom povećanju dobiti najveće hrvatske banke su manja izdvajanja za potencijalne gubitke: troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja gubitaka lani su iznosili 570 milijuna kuna, dok su godinu ranije dosegli 1,43 milijardi kuna.

Neto prihod od kamata iznosi 2,7 milijardi kuna, pod utjecajem smanjene neto kamatne marže, dok neto prihod od provizija i naknada iznosi 1,1 milijardu kuna, 54 milijuna kuna više u odnosu na 2017., a uslijed porasta naknada za platni promet, naknada za kartično poslovanje te ostalih naknada. Poslovni prihodi banke prihodi banke iznosili su 4,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 281 milijun kuna, odnosno 6,6 posto u odnosu na godinu ranije. Istodobno, troškovi poslovanja dosegli su 1,8 milijardi kuna te su na godišnjoj razini veći za 40 milijuna kuna. Neto dobit od trgovanja, pak, povećanio su 59,4 posto i iznose 757 milijuna kuna, a u banci pojašnjavaju "zbog viših neto prihoda od trgovanja i prihoda od dividendi".

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2,7 milijardi kuna, što je povećanje od 241 milijun kuna, odnosno 9,9 posto..

Stopa adekvatnosti kapitala Zagrebačke banke je na razini od 21,3 posto i Uprava navodi kako "ima solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale naših klijenata te time pridonijeti napretku gospodarstva i društva u kojem poslujemo". Zbog pozitivnih trendova u okruženju ostvaren je rast kredita stanovništvu, trgovačkim društvima i javnom sektoru. Ukupna aktiva banke, pokazuju objavljene brojke, porasla je 9,2 posto, na 138,5 milijardi kuna. Neto krediti su porasli 5,7 posto, ali još brže rasli su depoziti komitenata, po stopi od 6,9 posto.

- Grupa ima vodeću tržišnu poziciju u svim segmentima, povećan je broj klijenata te korisnika mobilnog i internetskog bankarstva. Svojim dioničarima osigurali smo primjeren povrat na uložen kapital, stoji u izvješću.

Poslovni rezultati Privredne banke Zagreb, druge najveće banka u zemlji objavljeni prije nekoliko dana, pokazuju da je ona ostvarila neto dobit od 1,38 milijardi kuna, što je 4,4 posto manje nego 2017. godine. Neto kamatni prihod iznosio je 2,21 milijardi kuna, 4,8 posto manje nego u godini ranije. Istodobno prihodi od provizija i naknada porasli su 6,8 posto, na 731,9 milijuna kuna i oni "čine stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke". Ti su prihodi porasli 6,8 posto u odnosu na 2017. Najveći dio dobiti PBZ planira podijeliti dioničarima. Uprava je objavila da predlaže isplatu dividende u visini od 72,58 kuna po dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:06