Novi hrvatski Agrokor

Do kraja tjedna biti će osnovane kompanije novog Agrokora na koje će se prebaciti imovina

Ernst Gabriel je izvšrni direktor, predsjednik upravnog odbora je Daniel Yordanov Proychev
Fabris Peruško, logo Agrokora i Thomas Wagner (Knighthead)
 Darko Tomaš / Boris Kovačev / Davor Pongračić / Hanza Media

Izvanredna uprava Agrokora je pri Trgovačkom sudu u Zagrebu već osnovala „Aisle HoldCo dioničko društvo za upravljanje d.d.“, kao buduće krovno društvo za upravljanje Agrokorom u Hrvatskoj, i to nakon što je prije par dana osnovana i krovna zaklada u Nizozemskoj koja će biti vlasnik budućeg koncerna Agrokor, te još dvije upravljačke Agrokorove firme u Nizozemskoj.

U Agrokoru su nam kazali kako se do kraja tjedna moraju osnovati sve kompanije predviđene nagodbom vjerovnika, s OIB-ima koji će biti naznačeni u nagodbi, kako bi se uopće mogla napisati nagodba i utvrditi tvrtke na koju se prenosi imovina sadašnjeg koncerna i njegovih poduzeća. Nizozemsku zakladu je osnovala odvjetnička kuća i zaklada je za sada bez vlasnika, a vlasnici će se registrirati nakon nagodbe vjerovnika.

Aisle HoldCo je, pak, registrirana za obavljanje upravljačkih djelatnosti holding-društava, savjetovanja u vezi s poslovanjem i upravljanjem, obavljanja trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, te zastupanja inozemnih tvrtki. Jedini dioničar je tvrtka Aisle Dutch HoldCo B.V., Nizozemska, dakle tvrtka koja se nalazi u vlasništvu zaklade Aisle Stak Stichting.

Novost je, međutim, da su već imenovani i nominalni menadžeri novog Agrokora u Hrvatskoj, a kako nam je rečeno, oni će biti samo "prijelazno" vodstvo nove tvrtke koje će voditi kompaniju u prvom periodu njenog formiranja. Nominalne direktore je u dogovoru s Agrokorom u stvari postavila tvrtka TMF Croatia, koja je dio globalne tvrtke sa sjedištem u Nizozemskoj, a koja pruža i usluge postavljanja privremenog menadžmenta u prijelaznim razdobljima prilikom restrukturiranja kompanija.

Nakon što se usvoji nagodba vjerovnika trebalo bi, doznali smo, uskoro biti imenovano novo, "stvarno" vodstvo novog Agrokora, Aisle HoldCo. Kao glavna osoba za ovlaštena za zastupanje navodi se Ernst Gabriel, a on će biti i izvršni direktor, te član upravnog odbora novog Agrokora u Hrvatskoj. Predsjednik upravnog odbora je Daniel Yordanov Proychev, dok će Stephanie Jane Williams biti zamjenica predsjednika upravnog odbora.

Gabriel i Stephanie Jane Williams nisu povezani s drugim tvrtkama u Hrvatskoj, dok je Daniel Yordanov Proychev, prema sudskom registru, direktor u tvrtkama TMF Croatia d.o.o. za usluge, Ispitivanja ICON d.o.o. za usluge, Loznica d.o.o. za poslovanje nekretninama, a bio je direktori ili član uprave u tvrtkama koje su brisane iz sudskog registra – Sopot Adriatic društvo s ograničenom odgovornošću za poslovanje nekretninama, DECE Trgovački Centar Delnice društvo s ograničenom odgovornošću za poslovanje nekretninama, POŽE Trgovački Centar Požega društvo s ograničenom odgovornošću za poslovanje nekretninama, Agro LDCII d.o.o. za usluge, te WPC Sava d.o.o. za usluge.

Screenshot: Trgovači sud

Screenshot: Trgovači sud

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:08