Mentorstvo i startupi

‘Do kraja rujna 100 timova uključit ćemo u radionice‘

Programi ‘po mjeri‘ nadopunjeni su podrškom iskusnih mentora
Helena Matuša, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije
 Darkmares

Uzimajući u obzir sve specifičnosti ponude obrazovnih programa za poduzetnike početnike te vodeći se informacijama samih startupova, investicijskim edukativnim programom u sklopu projekta Business Angel Impact Fund (BAIF) odlučili smo napraviti zaokret.

Osmišljavanjem "tailor made" programa za poduzetnike početnike, nadopunjenog podrškom iskusnih mentora u stvarnom vremenu, omogućujemo poduzetnicima početnicima koji koketiraju s društvenim utjecajem u svojim poslovnim pothvatima konkretnu i strukturiranu podršku. Do kraja rujna 2021. godine u radionice investicijske spremnosti uključit ćemo 100 poduzetničkih timova iz cijele Hrvatske.

U suradnji s regionalnim uredima HUP-a u Osijeku, Rijeci i Splitu fokusiramo se ravnomjerno na sve dijelove teritorija Hrvatske, a počeli smo s prvim turnusom koji je počeo 19. travnja u Krapini. Timovi, kao dio programa u sklopu projekta BAIF, moraju proći kroz trotjedni edukacijski program.

Tri tjedna edukacije

Edukacijski program odvija se online, korištenjem BAIF LMS platforme. Lekcije su unaprijed snimljene i mogu se konzumirati bilo kada, a pojedine cjeline otvaraju se ponedjeljkom i ostaju otvorene do završetka programa. Osim videolekcija, polaznici programa dobit će popratne materijale, predloške za popunjavanje raznih metodologija (gdje je primjenjivo) te alat u MS Excelu za poslovno planiranje. Tijekom tri tjedna edukacije koju vodi Krešimir Delač sa svojim timom ispred tvrtke Simulus uključeni timovi radit će na prepoznavanju i validaciji prilika u okruženju, postavljanju poslovnog modela te izradi financijskih projekcija. Program je obogaćen zanimljivim podcastima u režiji Zagrebačke banke i dodatnih gostiju iznenađenja za sve polaznike.

Programom uvodimo i jedinstvenu metodologiju mjerenja društvenog učinka te sa svakim timom rade posebni mentori koji će pomoći razviti/definirati i mjeriti društveni učinak svake ideje.

Upravo ovim pristupom, koji je vođen jasnim društvenim utjecajem samog BAIF projekta, želimo timovima omogućiti diferencijaciju te im, kroz personaliziranu podršku, omogućiti veće šanse za preživljavanje. Prema riječima nekih od startupova s kojima u projektu BAIF usko surađujemo, ponekad u poslovanju dođe vrijeme kada trebaš "starijeg mentora" koji te može saslušati te podijeliti svoje osobno iskustvo kojim te motivira za dalje. Upravo je ovo jedna od dodatnih pogodnosti koju dajemo u programu - ljudskim i otvorenim kontaktom stvaramo održive i pozitivne mreže u poslovnom svijetu te otvaramo vrata onima koji tek dolaze.

Financijski resursi

BAIF, naime, nastoji okupiti financijske resurse poslovnih anđela i EAF-a (Europski anđeoski fond, inicijativa EIF-a) koji poslovnim anđelima i ostalim neinstitucionalnim ulagačima osigurava kapital za financiranje inovativnih tvrtki u obliku zajedničkih ulaganja. Glavne značajke strukture zajedničkog investicijskog fonda poslovnih anđela koje je prethodno implementirao EIF koriste se u ovom projektu kao nadahnuće za moguće okupljanje struktura u ulaganju poslovnih anđela na tržište rizičnog kapitala u Hrvatskoj u području ulaganja s društvenim utjecajem.

Istraživanje provedeno krajem 2019. u Hrvatskoj među poslovnim anđelima pokazalo je da je 70,8 posto ispitanih zainteresirano postati ili ostati poslovni anđeo, ali njih 91,7 posto nije dovoljno informirano o svim fazama ulaganja. U prosjeku bi poslovni anđeo mogao uložiti od 3000 do 50.000 eura i bio bi spremniji ulagati pruži li mu se neka vrsta podrške.

Mentorstvo treba shvatiti kao ozbiljan posao koji zahtijeva volju i vrijeme

Mentorstvo je strukturirani proces u kojem pojedinac, koji ima razvijene profesionalne i osobne kompetencije, dijeli svoje znanje, vještine i iskustvo kako bi pomogao drugome da se razvija i raste. Poticanje kulture mentorstva, ako je integrirano u poslovne procese kompanija, pomaže zaposlenicima da se razvijaju brže, usvajaju nova znanja i vještine te neupitno jača reputaciju kompanije. Najpoznatiji primjer suvremenog mentorskog odnosa je onaj između Stevea Jobsa i Marka Zuckerberga, što pokazuje da i najuspješniji pojedinci u određenim fazama često trebaju mentora. Iako je proces učenja nešto kroz što svi prolazimo cijeli život, potreba za mentorstvom ipak je najpotrebnija na samom početku profesionalnog puta i razvoja i zbog toga se HUP-ova Udruga malih i srednjih poduzetnika rado odazvala sudjelovanju u mentoriranju timova BAIF projekta. Mentor najviše može pomoći osobi koja pokreće svoj biznis. Ono što je iznimno važno jest definiranje plana - od početne analize i postavljanja ciljeva do praćenja rada i napredovanja te, najvažnije, sustavnog davanja kvalitetnog feedbacka. Dajući zadatke i prateći rad, mentor pomaže da teorijsko znanje s kojim učenik ulazi u proces nadogradi iskustvom. U proces su uključeni svi elementi za pokretanje vlastitog biznisa - od biznis plana do budžetiranja, raspisivanja projekata, upravljanja timom i razvijanja liderskih osobina, pa sve do nošenja sa stresom i boljeg upravljanja vremenom. S obzirom na odgovor-nost koju mentor ima, važno je da se mentorstvo shvati kao "ozbiljan posao" koji zahtijeva volju i, najvažnije, vrijeme odvojeno samo za to. (Manuela Šola)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:15