Inicijativa CISEx-a

Do 75% uloga poslovnog anđela u startup treba biti porezna olakšica

Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera osmislila je kako povećati broj visokotehnoloških malih tvrtki i olakšati im financiranje, ali i iskoristiti novac koji sjedi na bankovnim računima bez kamata
Davor Runje
 Krasnodar Persun/Cropix

Istog trenutka kad početno ulaganje u hrvatske startupe postane porezna olakšica za privatne investitore, organizirat ćemo "fundraising" večere, kaže nam Davor Runje, predsjednik Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera (CISEx).

Trenutno s HUP-ovom ICT udrugom radi na zakonskom prijedlogu za uvođenje takvih olakšica, a uvjeren je da postoji značajan broj ljudi, pogotovo u domaćoj IT zajednici, koji imaju dovoljan višak novca da bi u pravim uvjetima mogli postati poslovni anđeli u visokotehnološkim startupima u ranoj fazi razvoja. Ideju o tome kako bi se porezna olakšica primjenjivala već su predstavili u Ministarstvu gospodarstva, a za nekoliko će tjedana, najavljuje, pripremiti zakonski prijedlog.

Uzor Britanci

"Naš je prijedlog da privatnim investitorima 75 posto iznosa investicije u kvalificirane trvtke bude porezna olakšica, neovisno o uspjehu ili neuspjehu startupa", kaže Runje. "Ukupna porezna olakšica po fizičkoj osobi treba biti ograničena, na milijun kuna godišnje, a na tvrtke na 1,5 milijuna kuna ukupno. Taj novac danas trenutno ili stoji kao štednja na računima građana uz minimalne kamate ili se koristi za kupnju nekretnina. Nijedno od toga nije ni približno poticajno za ekonomski razvoj kao ulaganje u tehnološke kompanije", tumači Runje.

Uzor im je britanski SEIS (Seed Enterprise Investment Scheme), program koji je pokrenut 2012. i koji je, tvrdi Runje, pokazao izvrsne rezultate. Da bi tvrtka mogla sudjelovati u tom programu, mora biti stara do dvije godine, zapošljavati do 25 ljudi i ne smije biti iz industrija koje nisu predviđene programom (primjerice, financijske usluge ili turizam).

Sustav funkcionira tako da se zainteresirane tvrtke prijavljuju u nadležno ministarstvo i ako zadovolje propisane uvjete, dobivaju potvrdu koju investitori poslije koriste u svojoj poreznoj prijavi za olakšicu.

"U Britaniji privatni investitori mogu investirati do 100.000 funti u startupe unutar programa SEIS, pri čemu će odmah dobiti 50 posto investicije kao povrat poreza, a u kombinaciji s ostalim poticajima povrat se penje na 78 posto investicije. Također, potencijalna dobit također je oslobođena poreza na dobit", objašnjava Runje.

Dodaje da treba imati na umu da se te investicije prije svega troše za visoke plaće koje su oporezive visokim stopama, tako da je program vrlo jeftin za državni proračun, a nakon Velike Britanije slične su programe pokrenule gotovo sve zemlje u EU.

U CISEx-u smatraju da je takav program jedan od prvih uvjeta da se poveća broj novopokrenutih tvrtki koje su u stanju razviti osnovnu verziju proizvoda koja bi dalje bila interesantna za institucionalne investitore koji ulažu veće iznose i često su iz inozemstva.

Poslovni anđeli u pravilu ulažu prvi, dok su startupi u inkubatorskoj fazi, što su iznosi koji ne prelaze milijun kuna i taj novac obično mora doći iz domaćih izvora. Naravno, u pitanju je visokorizično ulaganje, ali poslovni anđeli na to su spremni, a često su i mentori samom poduzetničkom timu u koji ulažu te ga guraju prema uspjehu.

Zdrav novac

"Zdrav novac privatnih investitora treba nam puno više od državnih potpora, a ovo je praktički besplatno za državni proračun jer se novac koji ljudima sjedi na računu u banci bez kamata odmah vraća u ekonomiju i biva potrošen na visoke plaće", naglašava Runje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:28