Plan grupe GEN-I

‘Do 2030. u Sloveniji postavljamo 20.000 solarnih elektrana snage 1000 MW‘

Sunce je ekonomski najisplativiji izvor energije, kaže Robert Golob
 Martin Bernetti/Afp/Profimedia

Energetska kompanija GEN-I najavila je da će do 2030. u Sloveniji snažno ući u proizvodnju električne energije. Planira postaviti 20.000 solarnih elektrana ukupne snage 1000 megavata. Pri tome GEN-I, koji je trenutačno tržišni lider u opskrbi električnom energijom u Sloveniji, želi zadržati poziciju te povećati broj korisnika na 1,2 milijuna.

Robert Golob, predsjednik Uprave Grupe GEN-I, kaže da je to realan plan koji omogućava Sloveniji da onda do 2040. postane ugljično neutralna.

- Energetika ima na raspolaganju sve tehnologije da preuzme ne samo vlastiti teret nego i teret drugih sektora. Želim reći i pokazati da je dekarbonizacija energije u razvijenom svijetu, kao i u Sloveniji, moguća do 2040. bez kompromisa za sigurnost opskrbe - kaže Golob.

Ističe da je prvi korak da se do 2030. postavi tisuću megavata solarnih elektrana raznih veličina. Golob kaže da je Sunce ekonomski najisplativiji izvor energije do 2030. godine i da je svima dostupno.

- Za proizvodnju električne od energije Sunca ne trebaju nam nikakvi javni poticaji, a interes tržišta je takav da ne uspijevamo utažiti potražnju. Primamo 300 do 400 zahtjeva za solarne elektrane tjedno - kaže Golob.

Kaže da trenutačno u Sloveniji čak 100 solarnih elektrana čeka priključak na energetsku mrežu i za koji tjedan očekuje se nova regulativa koja bi taj proces trebala olakšati. Istaknuo je da GEN-I planira do 2030. povećati broj zaposlenih na 1200, uložiti 1,43 milijarde eura te dosegnuti godišnji prihod od 7 milijardi eura. Pojašnjava da će u idućem razdoblju ključne biti IT platforme za pametnu energetiku poput pametnog doma jer će korisnici dobiti mogućnost svoju energiju dati onome kome žele putem online tržnica i energetskih zajednica.

- Do 2025. želimo da naše poslovanje bude ugljično neutralno, a do 2030. da GEN-I dosegne milijardu eura tržišne vrijednosti - zaključuje Golob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:12