projekt

Do 2026. u stupovima javne rasvjete 100.000 punjača za e-vozila

Interes za projekt udruge Strujni krug koja okuplja 300 tvrtki, među kojima su Hrvatski telekom, Croatia osiguranje i nekoliko leasing kuća, pokazali su i GEN-I, EON te Piraex
Hrvoje Prpić

Udruga Strujni krug, koju su lani pokrenuli suosnivač HGspota Hrvoje Prpić, poslovni anđeo Saša Cvetojević i suosnivačica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper, predstavila je dosad najambiciozniji projekt elektromobilnosti. Udruga planira do 2026. u Hrvatskoj postaviti 100.000 punjača za električna vozila, i to instalacijom punjača u stupove javne rasvjete. Cijeli bi se projekt realizirao kroz suradnju s gradovima, a interesa za ovakvo rješenje ne manjka ni među tvrtkama.

Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug, kaže da čak 30 posto vozača električnih vozila u Hrvatskoj nema mogućnost prekonoćnog punjenja svojih vozila. Oni ih, naime, drže na javnim i gradskim parkiralištima, a njihov će broj s daljnjim porastom korištenja električnih vozila samo rasti.

Rješenje iz Londona

"U Londonu su tom problemu doskočili instalacijom infrastrukture za punjenje u stupove javne rasvjete, a naša udruga se zalaže da se slično rješenje primijeni i u Hrvatskoj, te smo već krenuli s razradom plana. Naime, kako bi riješila probleme vlasnika električnih vozila koji svoja vozila ostavljaju preko noći na ulici, britanska tvrtka Ubitricity pokrenula je projekt ugradnje punjača u rasvjetne stupove te je dosad postavila pet tisuća punjača na ulicama Londona. To je rješenje prikladno i za Hrvatsku", kaže Prpić.

Ubitricity je u kratko vrijeme postao najveći pružatelj usluga punjenja električnih vozila u Velikoj Britaniji. U siječnju ga je preuzeo naftni div Shell i nastavio razvijati njegove usluge. Prpić navodi da stoga nije neobično što interes za taj projekt pokazuju tvrtke članice udruge Strujni krug.

"Sama udruga ne planira postavljanje punjača, nego organizaciju cijelog projekta. U njega je već uključen velik broj trenutnih operatera koji posluju u Hrvatskoj, nekoliko tvrtki koje se bave proizvodnjom punjača te nekoliko savjetodavnih kompanija koje rade na izradi dokumentacije. Naš je plan pripremiti dokumentaciju i isporučiti je gradovima kako bi mogli pokrenuti natječaj. Osim toga, lobirat ćemo da se projekt implementira u Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine, čime bi se djelomično i subvencionirao", kaže Prpić.

Izbor na gradovima

Navodi da su od energetskih operatera zainteresirani, među inima, GEN-I i EON te tvrtke poput Piraexa. Kaže da su interes pokazale i dvije tvrtke koje ne može imenovati. No, po najavama u proteklih godinu dana poznato je da su među članovima i HT, Croatia osiguranje, Bolt, Lime, leasing kuće, tvrtke koje se bave prodajom električnih bicikala i romobila te opreme za električna vozila te općenito svi koji se bave elektromobilnošću u Hrvatskoj.

"Udruga Strujni krug trenutno broji više od 300 članova, od toga je 50-ak tvrtki", kaže Prpić.

Navodi da izbor lokacija na koje se planira postavljanje punjača u potpunosti prepuštaju gradovima.

"Sigurni smo samo da se punjači ne bi postavljali u prostorima koji nisu urbani, nego samo na mjesta gdje postoje javna parkirališta, a građani nemaju pristup svojim priključnim mjestima. Pazili bismo da nova infrastruktura ne stvara smetnje pri kretanju građana", zaključuje Prpić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 21:31