Betonizacija

Divljanje bespravnih graditelja po Dalmaciji nitko ne može zaustaviti?!

Što će od svega toga biti, veliko je pitanje, jer ne bi bilo loše podsjetiti da Stanić nije ni prvi niti jedini
 Matko Begović / Makarska kronika

O bespravnoj gradnji u Žlibu već smo pisali, a sada ćemo vas izvjestiti o epilogu ili barem privremenom epilogu.

Podsjetit ćemo kratko da je na hridi u zelenoj zoni investitor Zlatko Stanić podigao i drugu etažu nedugo nakon članka. Podsjetit ćemo i da je Stanić parcelu na Katastru upisao kao stambenu zgradu nemale površine, a tako je, uz naknadu zabilježbu da nema uporabnu dozvolu, upisana i na Općinskom sudu, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, naknadnu zabilježbu jer tek nakon našeg istraživanja unesena je ova promjena. Kako god, u svibnju je gradilište na k.č.br. 1681/2 k.o. Makarska, Veliko Brdo, zatvoreno! Potvrdio nam je to Državni inspektorat koji navodi kako je u tijeku i provedba inspekcijskog nadzora radi utvrđenja svih činjenica.

Matko Begović / Makarska kronika

Što će od svega toga biti, veliko je pitanje, jer ne bi bilo loše podsjetiti da Stanić nije ni prvi niti jedini.

Prošle smo godine u veljači pisali o bespravnoj gradnji u Kotišini. Sličan scenarij – zelena zona, praktički granica Parka prirode Biokovo. S tim da investitor Pero Trogrlić nije gradio na parceli koja je upisana kao zgrada ili ruševina, nego tek vinogradi i pašnjaci.

K.č.604/2 i 60473 u Kotišini nisu nikako namijenjene za gradnju, ali investitor je, eto, ipak nazidao kuću i novinarima još lani kazao kako je hrvatski branitelj koji mora osigurati egzistenciju za svoju djece. Kazao je tom prilikom i kako neki bespravno grade prvi red do mora, pa što ne bi i on u Kotišini...

Matko Begović / Makarska kronika

Trogrlićev recept pokazao se uspješan, kao i svi oni prije njega, pa ćemo podsjetiti na nemoć institucija kad se radi o bespravnoj gradnji na k.č.804/2 koja se vodi na Mirjani Petrović, supruzi kontroverznog Blaža Petrovića. Ministarstvo graditeljstva je bilo naložilo obustavu gradnje, ali gradnja je nastavljena...

Kao što je s gradnjom nastavio i Trogrlić, a čvrsta se namjera dade iščitati iz rezultata. Kuća uz koju se nazire i neki budući bazen. U Državnom inspektoratu nam na upit o epilogu daju jednak odgovor, kao što nam je lani dalo tada nadležno Ministarstvo graditeljstva.

Matko Begović / Makarska kronika

– Obavještavamo da je za građevinu na k.č.br. 604/2 i 604/3 k.o. Kotišina investitoru doneseno Rješenje o uklanjanju građevine, da je podnesen optužni prijedlog, da je donesena presuda Prekršajnog suda s izrečenom kaznom, te da će se postupanje po predmetu nastaviti – navodi Državni inspektorat.

Ipak, objekt je i nakon 14 mjeseci na istome mjestu, a kad ćemo moći poviknuti "eppur se muove", tko će znati, možda tek generacije koje dolaze i kojima ćemo ove probleme ostaviti u nasljeđe.

Uostalom, pioniri bespravne gradnje temelje su udarili još davnih dana, početkom 2000., kada su stizali nalozi za rušenjem, a dramatični prosvjedi i tople ljudske priče urodile plodom, stopiranjem naloga.

U ono vrijeme radalja i milasa, dok još nije bilo do kraja jasno jesmo li zbilja banana država ili još ima nade za nas, bespravna gradnja izvan građevinskih zona, bio to Biloševac ili "mala Glavica", bila je u neku ruku vizionarski čin, da ne kažemo avangarda, danas, pih, totalni mainstream.

Matko Begović / Makarska kronika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:11