Glavna skupština

Dividenda Arena Hospitality Grupe ipak 0,7 eura po dionici, odbijen zahtjev mirovinaca

Kažu da Arena Hospitality Group ne ostvaruje rezultate koji su očekivani prilikom ulaganja

Investicije u Arena Hospitality group, hotel Rivijera

 Goran Sebelic/Cropix

Dividenda koju će isplatiti pulska hotelska kuća Arena Hospitality Group bit će 0,7 eura po dionici, odlučeno je na glavnoj skupštini održanoj u četvrtak, kako doznajemo, iako je društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Allianz ZB tražilo da dividenda bude 1,37 eura po dionici.

Allianz ZB je drugi dioničar po veličini, ali PPHE Hotel Group, koji drži 52 posto, nije popustio pod pritiskom tog mirovinskog fonda koji je sredinom mjeseca uputio skupštini dioničara protuprijedlog tražeći udvostručenje dividende i ujedno iznio primjedbe o poslovanju, odnosno profitabilnosti kompanije u posljednje četiri godine. Također, objavili su da Arena Hospitality Group ne ostvaruje rezultate koji su očekivani prilikom ulaganja, a dobiti koje jesu ostvarene, nisu isplaćivane dioničarima.

Kako nam kaže manjinski dioničar Hrvoje Fajdetić, vlasnik Liberum arbitriuma, na skupštini je bilo 77,81 posto glasova, a odluke su donesene kako je predložila Uprava, "ali u nekim su odlukama mirovinski fondovi bili protiv". To se odnosi na dividendu, ali i izvješće o primicima Uprave i Nadzornog odbora za 2022. Podsjetimo, predsjednik Uprave Allianza ZB Kristijan Buk u protuprijedlogu je istaknuo da su primici članova Uprave Arene u nesrazmjeru s ostvarenim financijskim rezultatima i da se radi o trošku koji je među najvišim u turističkoj industriji.

Fajdetić je predlagao da se dividenda može isplatiti u dionicama, kao i da se menadžment nagrađuje dionicama, no ti prijedlozi nisu prošli iako ih je podržao mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje. Uvjeren je da će Uprava uvažiti povratne informacije koje je dobila u raspravi na skupštini, na kojoj su bili skoro svi mirovinski fondovi. Fajdetić, uostalom, nije tako kritičan prema radu Uprave koliko je razočaran padom vrijednosti same dionice. "Većinski vlasnik Park Plaza odlikuje se izvrsnošću u sva tri segmenta, razvoju nekretninskih projekata, upravljanju hotelima i korporativnom upravljanju, a razdoblje u kojem je Uprava Arena Hospitality Groupa uspješno vodila društvo bilo je obilježeno brojnim krizama", napominje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:22