Povratak

Div među niskotarifnim avioprijevoznicima ponovo otvara novu avionsku liniju za Osijek

Uz Ryanair drugi je dan sajma prošao i u susretu s najvećim svjetskim organizatorom putovanja – TUI-jem
Zračna luka Osijek
 Vlado Kos / Hanza Media

Ryanair bi ponovno mogao otvoriti novu avionsku liniju za Osijek, a plan je da iduće godine u Slavoniju dovede oko pet tisuća putnika. Rečeno je to u utorak na svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu nakon što su se direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te ministar turizma Gari Cappelli sastali s predstavnicima te niskotarifne aviokompanije.

Naime, razgovarali su o zajedničkim promotivnim projektima kojima bi Ryanair promovirao hrvatske destinacije i dovodio više gostiju u zračne luke na koje je i dosad letio - Pula, Zadar i Rijeka, ali im je ministar jasno dao do znanja da je intencija Hrvatske da se ravnomjerno turistički razvija čitava zemlja.

- Dali smo im jasno do znanja da je politika ove Vlade razvoj kontinenta i da nam je želja povezivanje zelenog i plavog. Rekli smo im da kao Vlada inzistiramo na otvaranju linije za Osijek barem četiri mjeseca u godini. Prema Ryanairu ćemo u tom smislu dati pismo namjere da razmisle o kvalitetu bivanja na području Hrvatske. Nama nije u interesu da imamo samo špicu sezone u tri ili četiri destinacije, već da kvalitetno razvijamo Hrvatsku. Staničić će sa svojim timom dogovoriti suradnju u sljedećih 10 dana i sa Zračnom lukom Osijek. Plan je da se u Osijek leti od lipnja do rujna i da se uspostave dva do tri leta. Inače, ova je kompanija u Hrvatsku ove godine dovela 310 tisuća putnika, a iduće im je plan doseći brojku od 400 tisuća putnika, a najjača im je baza Zadar.

Uz Ryanair drugi je dan sajma prošao i u susretu s najvećim svjetskim organizatorom putovanja – TUI-jem.

- Oni su ove godine u Hrvatsku doveli 200 tisuća putnika, a plan im je tu brojku povećati za 20 tisuća. Isto tako povećat će broj svojih čarter letova, poručio je Staničić.

- Ovaj rast broja putnika zahtijevat će naravno i veći broj radne snage u Hrvatskoj u idućoj sezoni. Cappelli je već sada najavio da će kvote za uvoz strane radne snage rasti na 30 tisuća radnih dozvola. Ove godine je ta kvota iznosila 21 tisuću radnih dozvola. Isto tako Cappelli je iskoristio svoj posjet sajmu i da animira svoje kolege iz drugih europskih zemlja da se jače izbore za financiranje projekata u turizmu kroz Europske fondove, to više što Hrvatska od početka godine predsjeda Europskom unijom.

- Razgovaramo o okretanju inicijative koju je podržalo 13 zemalja da bismo tijekom ovih šest mjeseci predsjedanja Hrvatske EU iskazali želju da turizam ima bolju poziciju. Španjolska je predložila da se osnuje odbor Transport i turizam. Cilj je da postoji jedan odbor koji bi se bavio turizmom jer 10 posto ljudi u Europi radi u turizmu, a i turizam čini veliki udio BDP-a velikog broja država. To je treća najjača industrija na svijetu. Tražit ćemo da se kroz određene fondove mogu financirati projekti u turizmu, poput primjerice zdravstvenog turizma - zaključio je Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2022 20:06