DOBRE VIJESTI

Div brze mode, ludo popularan i kod Hrvata, sprema novosti u poslovanju: U to ulažu čak 250 milijuna eura!

Ulaganje dolazi u trenutku kada se Shein brze mode priprema za izlazak na burzu u Londonu

Shein/ Ilustrativna fotografija

 Richard A. Brooks/afp/profimedia/Richard A. Brooks/afp/profimedia

Shein će u sljedećih pet godina uložiti čak 250 milijuna eura u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi potaknuli održivo poslovanje i podržali lokalne zajednice. Većinu (200 milijuna eura) će iskoristiti za stvaranje Circularity Fonda koji će podržati startupe i tvrtke u Europi koje rade na inovacijama recikliranih materijala od tekstila do tekstila i srodnim poljima, piše Fashion Dive. Fond će se koristiti i za operativna i komercijalna ulaganja kako bi se poboljšali napori diva brze mode u pogledu kružnog poslovanja. Preostalih 50 milijuna Shein će iskoristiti za podršku lokalnom poduzetničkom ekosustavu u regiji, što uključuje pomoć malim robnim markama, dizajnerima i obrtnicima da razviju svoje poslovanje putem Sheinove usluge. Osim toga, tvrtka je najavila da će rezervirati dodatni novac kako bi dovela više umjetnika iz EU i UK-a u program dizajnerskog inkubatora Shein X.

Svojevrsni je to odgovor kompanije brze mode na kritike s kojima se, kao i njezini konkurenti, suočava od samog svog početka. One su prije svega vezane uz pitanje održivosti jer brza moda stvara velike količine odjeće po niskim cijenama koje vrlo brzo postaju tekstilni otpad - što zbog toga što im je i kvaliteta manja, što zbog toga što zbog pristupačnih cijena kupci stalno obnavljaju svoju garderobu krpicama koje su u trendu.

image

Shein (ilustracija)

Hanno Bode/imago Stock&people/profimedia/Hanno Bode/imago Stock&people/profimedia

Ništa manja kritika nije ni ona da brza moda uništava male dizajnere koji jednostavno ne mogu konkurirati njihovim cijenama jer se njihova odjeća temelji na kvalitetnijem materijalu, a rad nije vezan uz potplaćene radnike u nekoj od azijskih zemalja. Kineska tvrtka sada se priprema za izlazak na burzu u Londonu pa želi popraviti dojam po pitanju te posljednje kritike pa povećavaju količinu odjeće koja se nabavlja iz tvornica u Turskoj. Ipak, većinu proizvoda i dalje proizvodi oko 5400 dobavljača iz Guangzhoua u Kini.

image

Tvornica Sheina

Jade Gao/afp/profimedia/Jade Gao/afp/profimedia

Doduše, izvršni predsjednik Sheina Donald Tang je njihovo rješenje za ‘osvježavanje imidža‘ objasnio nešto drugačije, iako poanta ostaje ista.

- Imamo odgovornost i priliku ubrzati inovacije kako bismo se pozabavili utjecajem modne industrije na okoliš. S obzirom na naš doseg, Shein može postati katalizator za široku primjenu ovih rješenja u cijeloj industriji - rekao je Tang.

Ulaganje dolazi u trenutku kada je div brze mode poduzeo više koraka kako bi povećao svoju prisutnost u Europi, posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prošle godine Shein je kupio britanski brend odjeće Missguided od Frasers Group, što mu je, kažu analitičari, omogućilo da postane dominantniji na tržištu.

image

Prosvjed protiv brze mode u Berlinu (veljača 2024.)

Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp

Tvrtka se istovremeno suočava sa sve većim pritiskom u EU nakon što je Komisija zatražila od Sheina i konkurenta Temua da svoja sučelja usklade sa zahtjevima iz Zakona u o digitalnim uslugama prema kojemu platforme moraju biti dizajnirane tako da ne obmanjuju i manipuliraju korisnicima. Osim toga, Financial Times je izvijestio da Europska unija izrađuje planove za uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu od kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress. Prema njihovom izvoru, kasnije ovog mjeseca Europska komisija će predložiti ukidanje trenutnog praga od 150 eura ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine. Uvede li se, bit će to velika promjena za ove divove online trgovine jer je samo prošle godine u Europsku uniju stiglo dvije milijarde paketa s deklariranom vrijednošću manjom od 150 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 17:52