Filmski rekordi

Disney ponovno piše povijest: Prihodi od kino ulaznica veći od sedam milijardi dolara

Drugi put u povijesti filmski studio nadmašio je iznos od sedam milijardi dolara
Screenshot 'trailera' za Osvetnike
 Screenshot: YouTube

Iza Walt Disney Studija još je jedna dobra godina zahvaljujući hitovima kao što su „Black Panther” i „Avengers: Infinity War” koji su podigli prihode od kino ulaznica širom svijeta iznad razine od sedam milijardi dolara.

„Ovo je tek drugi puta u povijesti da je neki filmski studio nadmašio iznos od sedam milijardi dolara. Upravo je Disney u filmskoj industriji prvi puta premašio tu razinu 2016. godine s globalnim bruto prihodima od 7,6 milijardi dolara”, priopćila je kompanija u ponedjeljak.

„Procjenjuje se da su globalni bruto prihodi od ulaznica Walt Disney Studiosa 9. prosinca iznosili 4,069 milijardi dolara, što je naš drugi rezultat na ljestvici najboljih godina i treći u povijesti industrije”, dodali su.

Podatak je objavljen uoči premijere Disneyeva filma „Mary Poppins Returns”, koja je zakazana 19. prosinca a očekuje se da će zabilježiti odlične rezultate na blagajnama tijekom blagdana.

„Trenutno su četiri od osam najuspješnijih ovogodišnjih svjetskih premijera filmovi Walt Disney Studiosa, uključujući dva vodeća naslova na globalnoj i tri na domaćoj razini”, priopćili su iz Disneya.

Na prvom je mjestu Marvelov „Avengers: Infinity War” s prihodima od dvije milijarde dolara a slijedi „Black Panther” s 1,35 milijardi dolara prihoda od ulaznica u kinima širom svijeta.

Pixarov animirani film „Incredibles 2” zaradio je 1,24 milijarde dolara.

Marvel i Pixar Disneyeve su podružnice, podsjeća AFP.

Na ljestvici kino hitova koji su u ovoj godini ostvarili najveće prihode od ulaznica nalaze se još „Ant-Man i The Wasp”, „Solo: A Star Wars Story” i „Ralph Breaks Internet”, s prvim mjestom po prihodima od ulaznica u sjevernoameričkim kinima tri tjedna zaredom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:13